Изчезнаха 4-те тона суджук за Борисов

0
226
Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на празника на горнооряховския суджук 2018 г. Снимка: пресцентър ГЕРБ
Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на празника на горнооряховския суджук 2018 г. Снимка: пресцентър ГЕРБ

Прокуратурата не знае, а и не иска да знае къде са тоновете суджук, които бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов бе поискал от името на премиера Бойко Борисов, стана известно по време на заседанието на спецсъда в сряда.

В края на януари специализираната прокуратура предаде на съд Живко Мартинов, обвинен за изнудване на добрички бизнесмен, с цел да набави за себе си облага от 4 тона суров суджук, 30 кг филе „Елена“ и 30 кг телешка пастърма на обща стойност 36.1 хил. лв.

От януари 2012 г. до януари 2013 г., при условията на продължавано престъпление – с четири деяния, Мартинов осъществил изнудване с цел материална облага, за което се предвижда наказание от 5 до 15 г. лишаване от свобода, глоба от 5 хил. до 10 хил. лв. и конфискация до една втора от имуществото. Мартинов е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 хил. лв.

Живко Мартинов. Снимката е архивна
Живко Мартинов. Снимката е архивна

През лятото на 2017 г. Специализираното звено „Антикорупция“ при Софийската градска прокуратура повдигна обвинения по шест отделни престъпления на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов. Той напусна парламента, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетът му да бъде свален.

В момента Мартинов е подсъдим само за изнудване, тъй като останалите му 5 обвинения отпаднаха.

Според прокуратурата Мартинов е твърдял, че иска колбасите, за да ги занесе на премиера Бойко Борисов и други „високи хора“ в ГЕРБ. Още при избухването на скандала Борисов отрече да е получавал деликатесите, а главният прокурор Сотир Цацаров беше категоричен, че нито един суджук не е стигнал до министър-председателя.

Държавното обвинение обаче странно изобщо не се интересува кой е получил суджука и какво е направил с него. „Няма информация“ къде са отишли суджуците, след като са предадени на Живко Мартинов, заяви наблюдаващият прокурор по делото Петър Белчев пред журналисти в спецсъда, предаде „24 часа“. „Предметът на обвинението е за изнудване, а не кой се е облагодетелствал по веригата„, посочи още той и допълни, че дори премиерът не е разпитван, което също е много странно. Прокурорът отказа да разкрие и кои са другите „високи хора“ в ГЕРБ.

Адвокатът на подсъдимия – Христо Ботев, заяви, че може да поиска в хода на делото Борисов да бъде разпитан. Той изрази недоумение как прокуратурата твърди в обвинителния акт, че е използвано името на премиера, а не е установила дали колбасите са стигнали до него.

Делото ще продължи с разпит на свидетели на 9 април. Мартинов твърди, че не е изнудвал никого.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments