Избори в Нидерландия: Крайнодясната партия на Вилдерс е напът да спечели

0
85
Знамето на Нидерландия
Снимка: Pixabay

Днес гласоподавателите в Нидерландия гласуваха на избори, които според проучванията на общественото мнение могат да бъдат спечелени от поне 3 партии, включително крайнодясната, съобщи „Reuters“.

Изборът на гласоподавателите може да бъде от решаващо значение за имиграционната политика, политиката в областта на климатичните промени, както и за отношенията на страната с партньорите ѝ от Европейския съюз.

Проучване на общественото мнение, публикувано в навечерието на изборите, показа, че антиислямската „Партия на свободата“ на Герт Вилдерс води с равен брой гласове, наред с консервативната „Народна партия за свобода и демокрация“ на досегашния министър-председател Марк Рюте, следвана убедително от общата листа на лейбъристите и зелените.

Ограничаването на имиграцията – въпросът, който доведе до разпадането на последния кабинет на Рюте след 13 години на власт, е ключов въпрос и в предизборните кампании.

„Това вече е достатъчно. Нидерландия не може да понася повече това. Сега трябва да мислим първо за собствения си народ. Границите са затворени. Нула кандидати за убежище,“, заяви разпалено Вилдерс по време на телевизионен дебат.

Гласуването беше проведено в голям брой избирателни секции, сред които в музеите „Ане Франк“ и „Ван Гог“ в Амстердам, клубове, гари и дори зоологическа градина.

Засега нито една партия не изглежда напът да събере повече от 20 % от гласовете, което означава, че в крайна сметка са възможни различни сценарии.

Министърката на правосъдието Дилан Йезилгоз, турска имигрантка, която е твърд противник на имиграцията и която пое ръководството на „Народна партия за свобода и демокрация“ от Рюте, се надява да стане първата жена министър-председател на страната.

„Може би тя ще успее да промени хода на събитията,“, твърди 67-годишна избирателка на име Мария Толман, която е гласувала за „Народна партия за свобода и демокрация“.

Други жители на Амстердам споделят, че се надяват на съюз между Йезилгоз и крайната десница в политическа обстановка, в която за формиране на мнозинство във всички случаи са необходими няколко партии.

„Ако Вилдерс се придържа към обещанията си, не виждам защо това да е лоша комбинация,“, смята гражданинът Питер Шилперорт, който също е подкрепил „Народна партия за свобода и демокрация“.

Залогът на тези избори е също така дали избирателите в една от най-проспериращите европейски страни са готови да продължат да финансират стъпките в областта на климата, като например скъпото изграждане на офшорни вятърни паркове в условията на повишените разходи за живот, което се наблюдава на целия континент.

Депутатът Питер Омцигт, центрист, който основа собствена партия след раздялата си с християндемократите, изостава леко от първите трима в последните проучвания, но все пак вероятно ще изиграе важна роля на политическата сцена.

„Винаги са ни обещавали, че ще получим поне някакво овладяване на миграцията, а не нулева миграция, но това овладяване на миграцията така и не дойде. И мисля, че това е заложено в картите на Вилдерс,“, каза той пред репортери, след като пусна бюлетината си.

Въпреки че в Нидерландия това е традиция, няма гаранция, че партията, спечелила най-силна подкрепа, ще може да излъчи свой министър-председател в страна, в която вотът е разпределен между много партии, а коалиционните преговори могат да отнемат месеци. Предвидено е Рюте да остане в ролята на служебен премиер до съставянето на ново правителство, вероятно през първата половина на 2024 г.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments