Иво Инджов: Макар че спечели битката, ГЕРБ губи войната

0
612
Иво Инджов
Иво Инджов. Снимка: Ivo Indzhov, Facebook

Поне 5 добри новини има от вчерашния изборен ден, коментира политологът Иво Инджов в профила си в социалната мрежа Facebook. Той изброява и кои са те:

  1. Макар че спечели битката, ГЕРБ губи войната. 24% са скандално малко за партията-държава, взела на миналите избори близо 10% повече. ГЕРБ най-вероятно ще мине в опозиция, търде вероятно е никога повече да не управлява. А политическата съдбата на Борисов май не е никак за завиждане.
  2. БСП на Нинова – партията с уж преобладаващо леви елементи в програмата, но залагаща основно на консервативни послания, също се срина. Социалистите губят повече от 30 депутатски мандата, повече дори и от управляващата партия. Нинова може да обвини за тези резултати „врага с партиен билет“, дори да са окопае на партийния връх вместо незабавно да подаде оставка. Но такава позиция, в съчетание с естественото оредяване на електората на БСП ще капсулира партията и ще отвори широка ниша за появата на нова, прогресивна левица.
  3. Дори и да запази броя на депутатските си мандати в новия парламент, ДПС вече няма да е балансьор. Митичната му роля в парламента от началото на прехода, която се връзваше много добре с разпределянето на „порциите на финансирането“ за различни обръчи от фирми, остава в миналото. Очертава се партията на Доган да е дори на пето място – поражение с голяма символна стойност за българския политически живот. Не по-маловажно е, че с много висока степен на вероятност в новия парламент няма да бъдат представени класическите националисти, вкл. тези от ВМРО. През изминалите четири години те тикаха България назад към криворазбраните традиционни ценности, без да пропускат да се облажат от присъствието си във властта.
  4. В парламента ще има цели три нови партии, при това – и трите са партии на протеста. Едната дори е антисистемна, втората съчетава част от старото СДС, градските либерални среди и зелените, третата пък – о, чудо невиждано за българската провинциалност, носи в името си бойния призив „Мутри вън!“ Добре дошъл на нови политически плурализъм! Тези партии трудно ще излъчат експертно правителство, ако президентът връчи мандат на представилите си много по-добре от прогнозите „Има такъв народ“ (изненадата на изборите) и „Демократична България“. Перспективата предсрочни избори през лятото или наесен обаче не бива да ни плаши.
  5. Независимо как ще се развият нещата оттук-насетне, дали ще има правителство на малцинството, програмно/експертно правителство или „избори до дупка“, българската политическа система вече не е същата. Двуполюсният модел отдавна е мъртъв, партиите на прехода ближат люти рани. Сегашните резултати са плод на рязкото разместване на пластовете в българското общество, започнало с крупните корупционни скандали във властта м.г., последвалите ги впечатляващи антиправителствени протести и провала на правителството да управлява коронакризата в различните й измерения. Макар че звучи парадоксално, може да се окаже, че задаващата се политическа неизвестност и нестабилност ще изиграят ролята на онова пречистващо средство, което чакаме отдавна да доведе до рестарт на българската демокрация.

В заключение Иво Инджов призовава „да се захващаме за работа“!

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments