Иво Илиев за случая АМ „Хемус“: От ГДБОП са оказали безпрецедентен натиск върху прокуратурата

0
24
Прокуратура, архив
Прокуратура. Снимка: Архив

От ГДБОП са оказали безпрецедентен натиск върху прокуратурата по случая АМ „Хемус“, заяви заместник-градският прокурор на София Иво Илиев в ефира на „bTV“. По думите му са били извършени редица действия, които са в разрез със закона и уточни:

„Касае се за действия в 3 направления – да не се протестира определението на градския съд, с което е взето решение за мярката за неотклонение „домашен арест“ по отношение на обвиняемия по делото. Инициативата за нея беше на служителите на ГДБОП. От един от наблюдаващите прокурори се е поискало да не протестира тази мярка.“

Иво Илиев направи и коментар какво означава „неподходящ тон“ за работа, а именно – директорът на ГДБОП е бил изнервен и е попитал прокурора дали иска да провали делото. Той отхвърли информацията, че заради прокуратурата няколко дни не е бил проведен разпит на задържания.

„На 6 декември е повдигнато обвинение. По закон непосредствено след това се прави разпит на обвиняемия. Очевидно той няма намерение да дава подробни обяснения и да разкрива схемата. На 9 декември се внася искане за „задържане под стража“. По време на мярката лицето може да даде сведения пред прокурор и съдия, но това не се случва отново. На 10 има писмено искане, с което се настоява лицето да се конвоира в ГДБОП на разпит. На същия ден е наредено това да се случи на 11 и 12 – неработни дни.“

Ще бъде проверена кореспонденцията между прокурорите и ГДБОП, разкри зам.-градският прокурор. Той допълни, че заплахите ги няма в писмена форма, но прокурорите са изготвили доклад за вербалните нападки. Документът вече е изпратен до ВСС и ВКС.

Илиев смята, че целта е да се промени вътрешното убеждение на прокурора по делото. По думите му по случая АМ „Хемус“ работят трима служители на прокуратурата. Той отказа коментар за твърдението на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, че държавното обвинение пази бившите управляващи.

Заместник-градският прокурор отрече информацията да има заплахи за живота на обвиняемия. При такава Бюрото по защита може да осигури охрана. Той е категоричен, че разследването не е заплашено поради изнесената информация.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments