Ивайло Мирчев: Военният министър демонстрира тежка неадекватност

0
121
Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев. Снимка: "Демократична България"

Военният министър Стефан Янов е показал тежка неадекватност с оценките си за войната в Украйна от самото й начало. Това обяви депутатът от „Демократична България“ /ДБ/ Ивайло Мирчев в ефира на „БНТ“, като се мотивира:

„Г-н Янев в първия ден след започването на война в Украйна от страна на Путин беше леко объркан в оценките си и в това какви термини трябва да се използват. И ние го призовахме да бъде по-адекватен. Снощи в „Панорама“ той демонстрира, че става дума за тежка неадекватност. Аз не мисля, че български министър на отбраната трябва да се държи по този начин в момент, в който цивилизованият свят е във война с един обезумял диктатор.“

Въпреки отправените критики Мирчев увери, че разнобой сред управляващите няма. Според него в тази сложна ситуация премиерът Кирил Петков се справя отлично.

„Притеснявам се, че г-н Янев още не е разбрал, че в Украйна в момента има война. Ние сме натовска страна, а г-н Янев е министър на отбраната. Като генерал от българската армия и български офицер той не може да използва терминологията на Путин“, обясни Мирчев.

Нормално е България да приеме съюзнически батальонни групировки на своя територии и „Демократична България“ настоява за това, коментира още той.

„Не мисля, че България има друг избор заради това, че на армията не беше обръщано внимание в продължение на десетилетия, самата тя е в доста тежко състояние. И това е нещо, което също трябва да подобрим в близките години“, заяви депутатът като подчерта, че е важно да се гарантира суверенитета на страната.

Мирчев коментира още, че има възможност в Бюджет 2022 да се отделят и пари за хуманитарна помощ за Украйна като предстоят разговори в Брюксел за уточняване на механизмите.

„Има известни рискове за енергийните доставки на газ в България, но се прави всичко възможно те да бъдат гарантирани. Водят се разговори с различни страни и се надявам това като проблем да не възникне дори и Русия да реши да спре природния газ за страната ни“, коментира ситуацията с потенциалната енергийна криза той.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments