Ивайло Мирчев: Спадът на цените на пшеницата и слънчогледа трябва да се отрази върху тази на хляба и олиото

0
105
Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев. Снимка: "Демократична България"

Цените на пшеницата и слънчогледа паднаха близо до нивата си от преди руското нахлуване в Украйна. Това скоро трябва да се отрази в цената на хлебните изделия и олиото.

Стабилизира се цената на петрола около $100 и има всички индикации, че ще върви надолу в следващите месеци. В България не използваме възможността да зареждаме далеч по-евтини горива заради ниската цена на руския петрол в момента (за чиито мораториум така или иначе получихме отлагане), а печалбите остават в самия Лукойл. В „Демократична България“ сме заявили конкретните стъпки отдавна – или поемане на оперативен контрол върху бургаската рафинерия от държавата, или данък за руския сорт Уралс, с който ще се компенсира виската цена по бензиностанциите. Така цените за литър дизел или бензин могат да паднат със 70-80 стотинки.

Проблем остава газа. Европа намали потреблението на метан от Русия до 20% от общото, а Путин спря потока към Европа. За 2-3 г. и този проблем ще бъде решен, но тази зима се очертава като тежка. Затова е важно да ускорим максимално преговорите за дългосрочен договор на около 2 млрд. куб. метра газ годишно и да се гарантират доставките за страната. Опции за това все още има достатъчно (като изкл. Газпром).

Стратегическа цел за България трябва да бъде откъсването от руската енергийна зависимост. С природния газ това е факт. Скоро ще се случи и с петрола, а с ядреното гориво процесът по отказ от руски доставчици е напреднал, но все още обратим.

Точно затова е нужно силно проевропейско правителство, което да гарантира откъсването на страната ни от руската енергийна зависимост, което ще ни осигури и геополитическа независимост.

Източник: Ивайло Мирчев

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments