Ивайло Мирчев: Ако се налага, енергийният министър да спи пред вратата на гръцкия си колега

0
33
Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев. Снимка: Facebook

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ /ДБ/ коментира пред „NOVA“, че до голяма степен потреблението на природен газ за зимата е била осигурено с договорените танкерите втечното синьо гориво. Той поиска да знае защо служебното правителство е отказало шест от тях и отхвърли възможността причината да е липсата на слотове.

Мирчев беше категоричен, че няма нищо подобно, защото газовият терминал в Гърция вече бил с удвоен капацитет. Но трябвало някой да отиде до южната ни съседка и да осигури необходимите слотове.

По думите на политика работата на служебния министър на енергетиката не била просто да отиде до Гърция, а ако трябва да спи пред вратата на своя колега.
Бившият депутат говори и за схемата с „Лукойл“, като посочи, че тя е била направена от ГЕРБ. От години руската компания не плащала данък печалба и на практика тя била монополист на българския пазар.

Мирчев обясни как работи въпросната схема. Рафинерията в Бургас функционирала на ишлеме. Имало компания, която била регистрирана в Швейцария – „Литаско“. Но нейните реални собственици били от Русия. Въпросната компания продавала на „Лукойл“ нефт на цена каквато си реши. Според бившия депутат същата схема била практикувана и от „Мултигруп“ през 90-те години. На входа те давали цялата суровина, а на изхода купували цялата продукция. По този начин държавата била ощетена с 200-250 милиона лева.

Мирчев коментира и факта, че беше разпитван в ГДБОП, като посочи, че това е било в качеството му на свидетел. А Русия не работела по никакъв начин за интересите на България в момента.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments