Иван Иванов от СЕК за поскъпването на водата за бургазлии: Има светлина в тунела

0
32
Иван Иванов
Иван Иванов. Снимка: Facebook

Има светлина в тунела – така водачът на групата общински съветници от Средна европейска класа /СЕК/ в местния парламент Иван Иванов коментира казуса с ударното увеличение на цената на водата за бургазлии от 1 август, след като в началото на лятото първи алармира за предстоящото покачване. По думите му от ръководството на ВиК-Бургас са изготвили нови седем бизнес плана, които предстои да бъдат разгледани и гласувани.

„Вече се започнах с тях. Виждам алтернатива единствено в този вариант, в който според направения разчет на средствата за нови инвестиции и ремонти, все пак ВиК предлага крайната цена на кубик вода за гражданите да спадне до 3,06 лв. без ДДС, вместо сегашните 4,39 лв. Тоест, най-ниската възможна стойност.“, обясни Иван Иванов.

Той уточни, че тепърва бизнес предложенията ще се разглеждат от членовете на ВиК асоциацията, след това и на общо събрание на борда на водоснабдителното дружество.

„Едва след този процес предстои да се определи, кой от тези бизнес планове ще се разглежда от общините в Бургаска област. Изборът обаче би следвало да бъде върху този план, който е максимално изгоден за гражданите. Аз лично ще настоявам за приемането на плана с най-ниската цена за потребителите, както и за това по-ниската цена за кубик вода да бъде заложена със задна дата. Причината е, че при първия бизнес план, с който ВиК-Бургас повиши цената на водата от месец август на 4,39 лв. за кубик, също се предвиждаха инвестиции, но те до този момент не са стартирали.“, коментира още водачът на групата съветници от СЕК.

За поскъпването и одобрения финансов план на ВиК, Община Бургас подаде жалба срещу решението на Комисията по енергийно и водно регулиране /КЕВР/. Според Административния съд в София обаче Общината няма основание да оспорва решението на КЕВР, стана ясно след запитване на Иванов до местната администрация.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments