Иван Христанов: Войната със задкулисието е възможна. Ще бъдем силна и агресивна опозиция!

0
135
Иван Христанов
Иван Христанов. Снимка: Архив

Войната със задкулисието е възможна. В това бе категоричен в интервю за предаването „Алтернативата“ лидерът на ПП „Единение“ Иван Христанов. Той разкри подробности за скандалната схема с обявената обществена поръчка, спечелена от фирма, която разследващи журналисти твърдят, че непряко е свързана с Таки. Нещо повече. При тази фирма са били разкрити и приятелски връзки с Бойко Борисов, посочи още Иван Христанов. 

Той обясни, че има доклади за тази скандална схема на Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ още от 2019 година. Докато Христанов е бил в изпълнителната власт са били направени допълнителни проверки. Има и писма по въпроса на ДФ „Земеделие“ от 2021 и 2022 година

„Досега печелят две фирми, като едната получава много малък дял, горе-долу половината от ресурса. Другата фирма, която журналисти свързаха с Таки, получаваше другата половина. Сега тази фирма ще получи цялата сума“, обясни още Иван Христанов. 

По повод публичните изявления на министъра на земеделието в оставка Кирил Вътев и други фигури от управлението след разкритията на ПП „Единение“, Христанов ги посъветва да се запознаят с доклада, който лично той е изпратил на ГДБОП на 2 август 2022 година

„Той ясно описва абсолютно всички пороци, на базата на които ние правим заключение, че около 3/4 от ресурса за предходния период е бил откраднат и с него е злоупотребно. Отделно от това разследващите от ГДБОП са констатирали, че тези пари постъпват в тази фирма и веднага напускат. Нека да погледнат и докладите на АДФИ, вътрешния одит и инспектората“, посочи още по този скандален случай Иван Христанов. 

Той не спря с разкритията дотук. По неговите думи 10 000 животни са унищожени само на хартия. Те никога не са достигали до инсинераторите.

„Регионалните подразделения на БАБХ произвеждат едни бележки, след което на базата на тези бележки се пускат фактури и ДФ „Земеделие“ осребрява тези фактури без необходимия контрол“, обясни още Христанов. И допълни:

„Докладът на АДФИ казва, че са направени промени, с които е бил занижен контролът. Това е направено, за да бъде ограбвана държавата.“

„На база на докладите трябва да бъдат направени искове за възстановяване на сумите и фирмата не трябва да бъде допусната до обществената поръчка“, подчерта още лидерът на ПП „Единение“. 

Христанов разкри, че абсурдът достига дотам, че фирмата, която не е спечелила, реално върши цялата работа. Именно поради тази причина от ПП „Единение“ са поискали оставката на Кирил Вътев, както и на зам.-министъра, в чийто ресор е БАБХ и на директора на агенцията. 

„Когато не искат да видят очевидното и не искат да действат, на тях или им липсва смелост, или им липсва професионализъм, значи не са за тази работа.“

Това подчерта още Иван Христанов. Той говори и за фирмата „Евролаб“, която по негово време беше махната от ГКПП „Капитан Андреево“ и само за два месеца държавата започна да осъществява контрола. Христанов подчерта, че сега са били необходими цели 18 месеца, за да може една лаборатория да бъде преместена от София на граничния пункт. 

„Товаро-разтоварната дейност е начинът да вкараш мутри на границата, за да контролират както БАБХ, така и Гранична полиция, така и Агенция „Митници“. Точно преди две години на границата ни казаха, че там те назначават дори и чистачката“, подчерта още той. 

„Успехите от 2022 година са онзи повод за надежда, който ние трябва да продължаваме да изтъкваме. Защото ако просто можем да премахнем схемите на най-големите бандите в държавата, тогава можем да се борим с корупцията“, категоричен бе още Христанов. И допълни:

„Ние продължаваме, защото на мен ми омръзна от едни некомпетентни и неособено волеви и смели хорица да се оправдават, че съдът е казал едно или друго. Когато бях в изпълнителната власт и имах включително и защитата на НСО, аз водих тези битки. Когато реших да продължа с партийна дейност продължавам да водя тези битки, което означава, че войната с това задкулисие е възможна.“ 

Иван Христанов говори и за предстоящите предсрочни парламентарни избори, като обясни, че ПП „Единение“ в момента изгражда своите листи. Политическата сила води преговори и по всяка вероятност ще се яви на вота в коалиция, като в листите ще има и гражданска квота. Христанов отказа засега да разкрие кои са останалите партии или коалиции, с които се водят разговори, като стана ясно, че това ще бъде обявено публично, след като бъде завършено и подписано коалиционното споразумение. 

Христанов обясни каква е основната разлика между него и всички други, които са обещавали да спасят държавата:

„Има една огромна разлика и тя е, че ако трябва да съпоставим моите действия и тези на другите се набива, че аз не давам обещания. Аз съм застанал върху историята – инсенераторите са част от историята, „Капитан Андреево“ е част от историята, това, че спряхме опитите да бъдат продадени 750 000 декара от държавния и поземлен фонд е част от историята.“

„Ако искаме да бъдем коректив на следващата изпълнителна власт, която ще бъде на ГЕРБ и ДПС, трябва да влезем на изборите като коалиция от няколко партии и да има и една гражданска листа от хора, които са доказали, че могат да водят тази война“, посочи още Христанов.  

„За съжаление като изключим няколко диаманта в това управление като Димитър Илиев, за всички останали ние или смятаме, че те вършеха работата на ГЕРБ като министъра на вътрешните работи или министъра на културата, или се справиха изключително лошо като министъра на екологията или никой не им чу гласа през цялото време като министъра на образованието и ред други министерства“, каза още лидерът на ПП „Единение“. 

„В 50-ия парламент се очертава изключително драматична картина. Ще има тотално доминиране от ГЕРБ и ДПС, защото за пръв път в историята и на двете партии ще могат да направят коалиция. В парламента има една партия, която е била в коалиция с всички останали без ПП „Възраждане“. Тоест, възможни са всякакви сценарии – и чистоплътни, и нечистоплътни. Ние виждаме себе си като изключително агресивна опозиция и коректив на изпълнителната власт. За да им скочиш за всички схеми, които правят, се иска смелост. Не е просто да се търкаляш и да натискаш трите бутончета.“

В това беше категоричен още Иван Христанов. И обясни:

„Нашата програма е свързана с приоритети – култура, образование, земеделие, въоръжени сили. По отношение на тях ако ние не напредваме изключително бързо, рискуваме да загубим духовната тъкан на българския народ, рискуваме да загубим един от най-важните елементи на националната сигурност и рискуваме да продължаваме да бъдем просто придатък на НАТО, който няма никакви собствени сили за отвоюване на националната сигурност.“ 

Иван Христанов, ПП „Единение“: БАБХ даде 45 млн. лева на фирма на Таки

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments