Иван Брегов: Закриването на спецправосъдието е крачка в правилната посока!

0
44
Иван Брегов
Иван Брегов. Снимка: Facebook

Закриването на специализираното правосъдие е крачка в правилната посока. Това обяви пред „БНР“ Иван Брегов от Института за пазарна икономика /ИПИ/. По неговите думи това може да върне доверието в съдебната система, защото е било установено, че самото спецправосъдие има зависимости от корпоративни интереси и чрез рейдърство върху чужд бизнес може той да премине в чужди ръце. Затова може да се каже, че тази крачка е била правилна.

Брегов посочи пред „БНР“ също така, че е било задача на Висшия съдебен съвет и на прокурорската колега да образуват дисциплинарни производства срещу прокурорите, които са съдействали по „Осемте джуджета“ да се извърши именно такова рейдърство. Но това все още не се е случило. Точно поради такива действия този състав на ВСС можел да бъде определен като един от най-вредоносните.

Що се отнася до опитите да бъде отстранен главния прокурор и двете инициативи в тази посока само доказали това, което е било констатирано от международни институции, а именно, че няма ефективен начин той да бъде преследван нито наказателно, нито досциплинарно. Няма и необходимата смелост в прокуроската колегия, която да установи някакви факти или да вземе решение по въпроса.

Нямало кой да приложи текстовете от Закона за съдебната власт. Те самите можели да бъдат инициирани от редови прокурор, или от главния прокурор и затова не сработват практически като механизми.

Брегов посочи също така, че държавата ни е докарана вече до институционална немощ по отношение на съдебната власт.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments