Италианска фирма с модерна технология за рециклиране има инвестиционен интерес към община Карнобат

0
230
Пламен Янев и участниците в работната среща
Пламен Янев и участниците в работната среща. Снимка: Областна администрация в Бургас

Бургаският областен управител Пламен Янев проведе работна среща по инициатива на Джанкарло Луи, собственик на иновативна фирма за рециклиране на отпадъците. На нея присъстваха Антонио Таркуинио и д-р Димитър Стойнов от Почетното консулство на Италия.

На срещата гостите запознаха Янев с възможността за реализиране на иновативна за страната ни инсталация за производство на електроенергия, представляваща високотехнологично съоръжение за оползотворяване на негодни за рециклиране отпадъци. Инсталацията е проектирана за обработка на приблизително 130 000 тона годишно отпадъци, които към момента се съхраняват в депа. Работата на инсталацията ще доведе до значително намаляване на отпадъците, като ще гарантира производство на електроенергия, която ще се подава към обществената електроразпределителната мрежа.

Мястото, избрано от инвеститорите за реализиране на проекта, е община Карнобат. Причината – местоположението на Общината позволява оптимизиране на логистичния процес. Луи подчерта, че тази инсталация е в състояние да даде категоричен отговор на проблема с негодните за рециклиране битови отпадъци в област Бургас. Проектът за изграждане на инсталацията е обвързан с постигне на по-ниски нива на емисии и гарантира защита на околната среда и човешкото здраве.

Областният управител заяви, че реализирането на подобен проект би могло да реши редица въпроси с голямо обществено значение.

„Изграждането на тази инсталация дава опция за решаване на екологичния проблем с нерециклируемите отпадъци. Освен това инвестицията е предпоставка за устойчиво развитие на Община Карнобат и за привличане на нови инвеститори чрез предоставяне на по-ниски цени на електроенергия и топлоенергия“, отбеляза той.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments