Италия разхлабва част от тежките ограничителни мерки

0
69
Знаме на Италия
Знаме на Италия. Снимка: Pixabay

Италия облекчава въведените строги противоепидемични мерки. Това съобщиха от Министерството на външните работи. Разпускането на рестрикциите ще влезе в сила от понеделник, 26 април. Ще бъде разрешено дори и свободното движение между отделните региони, но при определени условия. 

По информация на посолството ни в Рим от 26 април ще бъде възможно свободното движение между „жълти“ и „бели“ региони, а движението между региони с по-висока категория на риск – „оранжеви“ и „червени“, е разрешено само при условие, че гражданинът разполага с удостоверение – т. нар. Зелен сертификат. Документът трябва да удостоверява един от следните 3 случая:

– извършена ваксинация с валидност 6 месеца от завършване на цикъла на ваксинация;

– излекуване от COVID-19 с валидност 6 месеца от момента на излекуване;

– отрицателен тест за COVID-19 – PCR или антигенен, направен през последните 48 ч.

За валидни ще бъдат смятани удостоверения, издадени в държава-членка на ЕС, както и издадените от трети страни сертификати за ваксинация, призната от ЕС.

Досегашният вечерен час от 22:00 часа до 05:00 часа сутринта се запазва.

Приетият от правителството декрет предвижда включително възобновяване при определени условия на присъственото обучение в училищата до края на учебната година, отваряне на заведенията за хранене на открито и при спазване на необходимото разстояние за безопасност в „жълтите“ зони. В същото време извънредното положение в Италия е продължено до 31 юли 2021 г.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Рим на следните телефони: +39 06 322 46 40, +39 06 322 46 431, дежурен денонощен телефон: +39 349 492 7764

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments