Италия блокира доставка на ваксини „AstraZeneca“ до Австралия

0
113
Ваксини
Ваксини. Снимка: Pixabay

Италианското правителство блокира износа на пратка с ваксини „Oxford-„AstraZeneca““ за Австралия, съобщава “BBC”. Решението засяга 250 000 дози от ваксината, произведена в съоръжение на „AstraZeneca“ в Италия.

Италия е първата държава от ЕС, която използва новите разпоредби на блока, позволяващи спирането на износа, ако компанията, която предоставя ваксините, не е изпълнила задълженията си към ЕС. Австралия заяви, че загубата на една пратка няма да се отрази зле на нейното разпространение. Страната обаче поиска Европейската комисия, която според съобщенията подкрепя хода на Италия, да преразгледа решението.

„AstraZeneca“ е на път да осигури само 40% от договореното снабдяване на държавите-членки през първите три месеца на годината. Компанията посочи производствените проблеми за недостига. През януари тогавашният италиански премиер Джузепе Конте определи забавянето на доставките на ваксини както от „AstraZeneca“, така и от „Pfizer“ като „неприемливо“ и обвини компаниите в нарушаване на договорите им. ЕС беше широко критикуван за бавния темп на своята програма за ваксинация.

Съгласно схемата на ЕС за ваксини, създадена през юни миналата година, блокът е договорил закупуването на ваксини от името на държавите-членки. Няма официален коментар за италианския ход от страна на ЕС или „AstraZeneca“.

Австралия започна своята програма за ваксинация миналата седмица с помощта на ваксината „Pfizer/BioNTech“. Страната трябваше да започне имунизации с пуска „AstraZeneca“ в петък.

Какво е становището на Италия?

Италианското правителство се обърна към Европейската комисия миналата седмица, за да каже, че има намерение да блокира пратката. В изявление в четвъртък външното министерство обясни хода, като заяви, че е получило искането за разрешение на 24 февруари. Ведомството заяви, че предишните искания са получили зелена светлина, тъй като те включват ограничен брой проби за научни изследвания, но последната – която е много по-голяма, за повече от 250 000 дози – е отхвърлена.

Министерството обясни хода, като каза, че Австралия не е в списъка на „уязвимите“ страни, че има постоянен недостиг на ваксини в ЕС и Италия и че броят на дозите е голям в сравнение с количеството, дадено на Италия и ЕС като цяло.

Какво отвърна Австралия?

Здравният министър на страната Грег Хънт заяви:

“Австралия повдигна въпроса пред Европейската комисия по множество канали, и по-специално ние помолихме Европейската комисия да преразгледа това решение.”

Австралия заяви, че вече е получила пратка от 300 000 дози и планира да започне местно производство през следващия месец. Хънт добави:

“Вътрешното производство започна с 1 милион дози доставки на седмица от края на март и е в ход. Тази пратка (от Италия) не беше включена в нашия план за разпространение за следващите седмици.”

Как се стигна до скандала с „AstraZeneca“?

ЕС подписа споразумение с „AstraZeneca“ през август за 300 милиона дози от ваксината, с опция за договаряне на още 100 милиона, но по-рано тази година британско-шведската компания съобщи за забавяне на производството в заводите в Холандия и Белгия.

Вместо да получи 100 милиона дози до края на март, сега се очаква ЕС да получи само 40 милиона. Затова блокът обвини компанията, че се е отказала от сделката, като еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес заяви, че британските фабрики, произвеждащи ваксината, трябва да компенсират недостига.

Кириакидес също отхвърли договора на изпълнителния директор на „AstraZeneca“ Паскал Сорио и го определи като едно от „най-добрите усилия“, а не като задължение за спазване на краен срок за доставка на ваксини.

В резултат на спора ЕС обяви своя контрол върху износа, който започна на 30 януари, известен като “механизъм за прозрачност и разрешаване”.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments