Историята и традициите на 7 юни: Вижте кой празнува имен ден днес

1
317
Свещи, църква, празник
Свещи в църква. Снимка: МВР, Архив

На 7 юни Българската православна църква почита паметта на Света мъченица Валерия. Това е ден, в който имен ден празнуват всички с името Валери и Валерия. Името Валерия произхожда от латинското родово название Valerius, което означава „Силен съм“.

Света Валерия е родена в град Кесария, Палестина, по време на период, когато в града се извършвали езически жертвоприношения. Заедно с две свои приятелки – Мария и Кириакия, тя решила да се отрече от фалшивите идоли и да се противопостави на езическите ритуали. Трите момичета избягали от града и се скрили в гората, където се отдали на строг пост и молитви към Бога.

Управителят на Кесария скоро научил за тяхното отказване да се отрекат от Христос. Той заповядал да ги открият и доведат при него. Трите момичета се скрили в малка къща, където продължили своите молитви за унищожението на идолите и прекратяването на езическите ритуали. Въпреки това те били открити и изправени пред управителя.

Управителят обещал да пощади живота им, ако се съгласят публично да се отрекат от християнската вяра. Те обаче отказали категорично, и за наказание били екзекутирани.

Католическата църква също почита паметта на светица на име Валерия, като празникът й също се отбелязва на 7 юни. Тя е известна като Света Валерия Миланска, родена в Милано. Света Валерия Миланска е била убита от войници, защото е помагала при християнските погребения след като приела християнството. Години след убийството й тялото ѝ било открито и погребано по християнски обичай в катедралата Свети Себастиян.

На 7 юни почитаме паметта на Света мъченица Валерия, символ на силата на вярата и упоритостта в защитата на християнските ценности. На този ден имен ден празнуват всички носещи името Валери и Валерия, припомняйки ни значението на вярата и добродетелите в живота ни.

Хотелиери от цяла България се събират в Пловдив на 12 юни за конференцията Hospitality Circle 2023

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments