История, идентичност и единение: Лекции-беседи с Румен Петков за Освобождението на България в Бургаско

0
90
Д-р инж. Румен Петков
Д-р инж. Румен Петков. Снимка: ПП "Единение"

В навечерието на националния празник на България 3-ти март ПП „Единение“ организира серия от лекции-беседи, които показват един от най-значимите моменти в българската история – Руско-турската война /1877-1878/ и нейното значение за българската нация и освобождението от османско владичество.

На 25-ти февруари в читалище „Просвета 1928“ в село Димчево, Област Бургас, се състоя първата от тези лекции, водена от уважавания историк д-р Румен Петков. Той разкри не само детайли за периода на войната, но и за предпоставките и последствията, които тя е имала за формирането на съвременната българска държава.

Събитието подчерта важността на познаването на нашата история и културно наследство като основа за укрепване на националната идентичност и единство. ПП „Единение“-Бургас постави акцент върху важността на тези лекции като средство за вдъхновение и образование, което може да мотивира българите да ценят своето наследство и да работят заедно за развитието на общността и държавата.

Лекцията се проведе при свободен вход, което позволи на всеки желаещ да се присъедини към събитието и да се обогати с нови знания за българската история. Това е първата от общо три лекции, насочени към разширяване на познанията за периода на българското освобождение. Организаторите изразиха своята благодарност към жителите на село Димчево за тяхното активно участие и интерес към събитието.

Следващите лекции ще се проведат в кв. „Ветрен“ в Бургас и в експозиционен център „Флора“-Бургас, където д-р Румен Петков отново ще води беседата, разглеждайки предпоставките и последствията от Руско-турската война за България. В кв. „Ветрен“ ще се проведе в Народно читалище „Обнова 1923г“ от 18:00 часа на 1 март, а следващата ще е в експозиционен център „Флора“-Бургас в зала 1 на 2 март от 11:15 часа.

Събитията са с вход свободен, което подчертава ангажимента на организаторите към образованието и културното наследство на България като достъпно за всички. Тези лекции предлагат възможност не само за образование, но и за възраждане на националното самосъзнание и гордост, особено в контекста на съвременните предизвикателства.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments