Исторически успех: Създава се Кръвен център в Бургас след години опити

0
100
кръвна плазма
Кръвна плазма. Снимка: Pixabay

След години на усилен труд и настойчиви усилия, медицинската общност и лидерите на региона Бургас обявиха, че в началото на следващата година градът ще има свой Кръвен център. Този важен успех е резултат от сътрудничеството и ангажимента на множество институции и личности в последните месеци на 2023 г. Тази добра новина съобщиха от Областната администрация.

Нуждата от Център по трансфузионна хематология в Бургас беше настойчиво подчертана от всички болници в региона. На среща при областния управител през ноември, те изразиха своята загриженост и настояване, че ситуацията е станала критична. Под ръководството на областния управител на Бургас Пламен Янев и с активното съдействие на Община Бургас и д-р Желязкова от РЗИ Бургас, беше изготвено аргументирано предложение, което беше изпратено до Министерството на здравеопазването.

Областна администрация-Бургас
Областна администрация-Бургас. Снимка: ОА

По-рано този месец, МЗ взе решение да създаде Кръвен център-Бургас, след като разгледа предложението. Новината беше добре дошла и одобрена от Народното събрание, което гласува средства в размер на 5 милиона лева за първия етап на проекта – строежът на сградата.

Създаването на Кръвен център в Областта е огромна крачка напред в подобряването на здравеопазването в региона и спасяването на човешкия живот. Този център ще предостави значително по-добри условия за кръводарителите и бързата обработка на кръвта, като същевременно ще позволи производството на кръвни продукти на място, което до този момент не беше възможно.

Областният управител Пламен Янев коментира този успех, като подчерта важността на институциите да работят заедно и да гледат в една посока. Той изрази благодарността си към всички, които подкрепиха създаването на Кръвен център Бургас, включително Министерство на здравеопазването, Община Бургас, РЗИ-Бургас и д-р Георги Паздеров.

Групата от бургаски депутати също играеше ключова роля в постигането на този успех. Любен Дилов и Петър Кънев представиха важността на този проект и доказаха, че съюзени в името на обща кауза, могат да постигнат всичко. Не на последно място и на другите депутати като Константин Бачийски, Цончо Ганев, Андрей Рунчев, Борис Аладжов, Галя Василева, Даниела Божинова, Димитър Найденов, Ешереф Ешереф, Жечо Станков, Ивайло Вълчев, Севим Али и Фатме Рамадан, Бургас ще получи своя Кръвен център.

Следващите стъпки включват финансирането и оборудването на новия Център по трансфузионна хематология, но със сигурност най-трудното е зад гърба. Съобщението към обществото е да се гледа напред с оптимизъм и увереност, че когато институциите и общността работят заедно, дори най-трудното може да бъде постигнато. Възможността за подобрение на здравето и живота на местното население е реалност, благодарение на съгласуваните действия и ангажимента на всички замесени страни.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments