Испания тръгна към предсрочни избори след отхвърляне на бюджета

0
199
Премиерът на Испания Педро Санчес. Снимка: wikimedia commons
Премиерът на Испания Педро Санчес. Снимка: wikimedia commons

Испания може да се насочи към третите си общи избори за по-малко от четири години, след като партиите, поддържащи независимостта на Каталуня, се присъединиха към десните партии, за да отхвърлят бюджета на социалистическото правителство, предадоха световните агенции.

Министър-председателят Педро Санчес беше изправен пред трудна битка, за да получи одобрение за бюджета си за 2019 г., на фона на критиките към неговото правителство на малцинството. Той трябва да направи изявление за следващите си стъпки в петък след седмичното заседание на кабинета, а вече започнаха спекулации, че предсрочните избори могат да бъдат обявени за април или май.

С подкрепата на Каталунската републиканска левица и Демократичната европейска партия на Каталуня (ЕRC и PDeCAT) консервативната Народна партия и центристката „Граждани“ отхвърлиха бюджета. За каталунските партии, част от чиито членове са подсъдими в процеса срещу опита за отцепване от Испания, решаващ бе изборът на кабинета да не преговаря за самоопределението на Каталуня.

Със 191 гласа „против“ и 156 „за“ (и 1 въздържал се) четирите партии заедно с националистически организации от Канарските острови и провинция Астуриас превърнаха гласуването в най-голямото поражение за Санчес, откакто той дойде на власт миналото лято.

Подобна заплаха имаше и пред предшественика му Мариано Рахой, когато неразбирателство с каталунските партии поставяше бюджета (и оцеляването на правителството) под въпрос. Гласуването все пак премина с одобряване на бюджета, а Рахой подаде оставка заради друг скандал.

Редовните избори би трябвало да са в края на 2020 г.

Последните проучвания сочат, че социалистите на Санчес може и да получат най-голям брой гласове на евентуални избори, но Народната партия, „Граждани“ и крайнодясната „Вокс“ биха могли да формират мнозинство. Те вече го направиха в най-голямата провинция Андалусия, където „Вокс“ стана и първата крайнодясна партия, влязла в испански парламент, от смъртта на Франсиско Франко.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments