Искрен Веселинов: Недопустимо е ДАНС да тормози историци, защото казват истината за Северна Македония

0
27
Искрен Веселинов
Искрен Веселинов. Снимка: ВМРО

„Недопустимо е ДАНС да тормози български историци, защото казват истината за Македония. Призовавам Парламентарната комисия за контрол над службите незабавно да свика заседание и да разследва случая с проф. Ангел Димитров!“

Това посочва в своя позиция в социалната мрежа Facebook съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов във връзка с разкритията на съпредседателя на смесената Българо-македонска историческа комисия проф. Ангел Димитров в ефира на „БНТ“ вчера.

„…от 3-4 дни аз станах обект на натиск от една много сериозна институция в България, с обвинение, че едва ли не аз предавам интересите на страната“, казва историкът, като пояснява в интервюто си, че става дума за ДАНС.

„Коя година сме? Коя епоха? Да не би Георги Димитров да е министър-председател и по заповед на Сталин да налага македонизация?! Не, Кирчо, по заповед на Байдън…“, изразява възмущението си Веселинов и припомня:

„Впрочем същата ДАНС преди 3 години, когато уж бяхме на власт, сътворила доклад, че ВМРО работи против държавния интерес за сближаване с РСМ. Та въпросът, който остава, е на коя държава служи – очевидно не българската.“

С тези думи съпредседателят на ВМРО призовава Парламентарната комисия за контрол над службите да свика заседание и да направи проверка на този пореден скандален случай. От партията припомниха, че в четвъртък, след разкритие на депутата от ИТН Станислав Балабанов пред „bTV“, онагледено със собственоръчно начертана от министър-председателя Кирил Петков схема за заобикаляне на ветото над РС Македония, другият съпредседател на партията Ангел Джамбазки сезира главния прокурор.

„Очевидно е, че залогът за харвардската група, свързан с падане на ветото за членство на РСМ в ЕС, е прекалено голям, след като открито си позволяват да накърняват националния интерес и да търсят начини да бламират официална държавна позиция, дори под заплахата за извършване на квалифициран състав по глава първа от НК. В случая с проф. Димитров се използва и натиск от ДАНС, която е на прякото подчинение на министър-председателя и нейната основна функция би трябвало да е защита на националната сигурност, а не притискане на български учени да извършат предателство спрямо нея. Защото за нас от ВМРО, както многократно сме заявявали, отстояването на ветото спрямо РС Македония, е въпрос на национална сигурност!“, посочва още в своята позиция Искрен Веселинов. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments