Искане за арест след влаковата катастрофа в Тайван, при която загинаха поне 50 души

0
97
Жп релси
Жп релси. Снимка: Pixabay

Прокуратурата в Тайван поиска да бъде издадена заповед за арест на управител на строителна площадка. Счита се, че негов камион е предизвикал унищожителната влакова катастрофа, при която загинаха поне 50 души, а ранените са десетки. Освен това властите предупредиха, че в останките от машината може да бъдат намерени още тела, предаде „Ройтерс“.

Катастрофата стана в петък и е най-тежката в историята на Тайван от седем десетилетия насам. Сблъскаха се влак и камион, като камионът се е плъзнал до релсите от строителната площадка. Има подозрения, че мениджърът на строителната площадка не е успял да включи спирачката правилно.

Влакът превозваше почти 500 души от столицата на Тайван Тайпей до Тайтунг на източния бряг. Той дерайлира в тунел на север от Хуалиен.

Генералният директор на Министерството на правосъдието по прокуратурата Лин Джин-цун заяви пред репортери в събота, че прокурорите са подали молба до съда да арестуват управителя по обвинение в причиняване на смърт по непредпазливост и подправени документи.

„Прокурорите със сигурност ще засилят разследването и разбирането на престъпленията или на други заподозрени в случая“, каза Лин.

Той обяви пред Ройтерс, че очаква съдът да одобри ареста в събота.

Ю Хсиу-дуан, ръководител на прокуратурата на Хуалиен, каза, че прокурорите са били на мястото за събиране на доказателства.

Работниците в събота започнаха да преместват задната част на влака, която беше относително неповредена, като спря пред тунела, надолу по коловоза и далеч от мястото на инцидента. По-тежко повредените участъци от влака остават изкривени вътре в тунела, където служител на пожарната каза, че вероятно има повече тела.

„Все още извършваме спасителни дейности“, заяви той.

Четиридесет души остават в болница сред 178-те ранени.

Президентът Цай Инг-вен посети болници в Хуалиен, за да говори с членове на семействата и оцелели, като изрази благодарност към обикновените хора и неправителствените групи, които оказаха помощ.

„Това показва добрата страна на тайванското общество“, каза тя във военна болница.

В Тайван е обявен тридневен траур в памет на жертвите на трагичната железопътна катастрофа.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments