Ирена Анастасова: Не са предателство действията на тримата служебни министри от БСП, но не е редно

0
4
Ирена Анастасова
Ирена Анастасова. Снимка: БСП

Не са предателство действията на тримата служебни министри от БСП, но не е редно. Това коментира пред „БНТ“ зам.-председателят на левицата Ирена Анастасова. Става въпрос за Крум Зарков, Явор Гечев и Весела Лечева, които влязоха в състава на служебния кабинет без санкцията на партията.

Анастасова подчерта, че не е предвидена точка в дневния ред на пленума за тяхната съдба, но ако въпросът бъде поставен по време на Националното заседание, то той ще бъде обсъден. Освен това всички партийни членове вече коментирали това тяхно поведение, защото според устава на БСП, когато става въпрос за министри, трябва да има произнасяне на пленума.

Досега всичко това се е случвало. Но сега случаят не е такъв. Освен това било логично, че след като служебни министри, тези хора няма да участват в предизборната кампания и няма как да помогнат на своята политическа сила. Според Анастасова ако те бяха попитали Националния съвет и Изпълнителното бюро, едва ли са щели да получат отказ.

Анастасова посочи също така, че пленумът на левицата е този, който трябва да реши как БСП ще се яви на изборитедали в коалиция, какви ще са възможните съюзи и правилата за тях, както и за номинирането на народни представители, за да може структурите им по места да започнат да работят по тези въпроси.

Що се отнася до конфронтацията между президента Румен Радев и социалистическата партия тя обясни, че подобни индикации е имало още миналата година, но левицата е отказала да повярва, че това е възможно. Напротив. Те са се държали коректно и са подкрепили държавния глава за втори негов мандат. Още повече, че в момента този бой от всички страни е основно по БСП.

Според Анастасова основното, което е провокирало Радев е, че социалистическата партия не се влияела от нито един олигарх и от нито едно посолство, а на първо място поставяли интересите на България.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments