Иран ще разпусне полицията за морал на фона на продължаващите протести

0
11
Ирански жени в хиджаб.
Жени в Иран. Снимка: Пиксабей

Иранската морална полиция, която има за задача да налага ислямския дрескод в страната, се разпуска. Това съобщи главният прокурор на страната, цитиран от „BBC“. Коментарите на Мохамад Джафар Монтазери, които все още не са потвърдени от други агенции, бяха направени на събитие в неделя. Иран беше свидетел на месеци на протести заради смъртта на млада жена в ареста. Махса Амини беше задържана от полицията за морал за предполагаемо нарушаване на строги правила относно покривалата на главата.

Монтазери се намираше на религиозна конференция, когато го попитаха дали полицията за морал се разпуска. Той коментира:

„Моралната полиция нямаше нищо общо със съдебната система и беше затворена от мястото, където беше създадена.“

Контролът върху силите е на вътрешното министерство, а не на съдебната система. В събота Монтазери също заяви пред иранския парламент, че законът, който изисква жените да носят хиджаб, ще бъде разгледан. Дори ако моралната полиция бъде закрита, това не означава, че законът от десетилетия ще бъде променен.

Водени от жени протести, наречени „бунтове“ от властите, заляха Иран, откакто 22-годишната Амини почина по време на ареста на 16 септември, три дни след ареста ѝ от полицията за морал в Техеран. Смъртта на жената беше катализаторът за безредиците, но също така следва недоволството от бедността, безработицата, неравенството, несправедливостта и корупцията.

„Революция е това, което имаме“

Ако бъде потвърдено, премахването на полицията за морал ще бъде отстъпка, но няма гаранции, че ще бъде достатъчно за спиране на протестите, при които демонстрантите горят покривалата на главите си. Пред програмата „Newshour“ на „BBC World Service“ една иранка коментира:

„Само защото правителството реши да разпусне полицията за морал, това не означава, че протестите приключат.“

Жената добави:

„Дори правителството да казва, че хиджабът е личен избор, не е достатъчно. Хората знаят, че Иран няма бъдеще с това правителство на власт. Ще видим повече хора от различни фракции на иранското общество, умерени и традиционни, да излизат в подкрепа на жените да получат обратно повече от правата си.

Друга жена изрази мнението: „Нас протестиращит, вече не ни интересува хиджабът. Излизаме без него през последните 70 дни.

„Революцията е това, което имаме. Хиджабът беше нейното начало и ние не искаме нищо, нищо по-малко, освен смърт за диктатора и смяна на режима.

Иранските държавни медии отхвърлиха твърдението, че моралната полиция на страната се разпуска, според „CNN“.

Съобщава се, че държавният телевизионен канал Ал-Алам потвърди, че чуждестранните медии представят коментарите на Монтазери като „оттегляне на Ислямската република от въпроса за хиджаба и скромността и твърдят, че това се дължи на неотдавнашните бунтове“.

„Но нито един служител на Ислямска република Иран не е казал, че насочващият патрул е затворен.“

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е на мнение, че премахването на иранската морална полиция може да бъде „положително нещо“ и похвали „изключителната смелост на иранските млади хора, особено на жените, които ръководят тези протести“

„Ако сега режимът е отговорил по някакъв начин на тези протести, това може да е нещо положително.

Иран има различни форми на „морална полиция“ от Ислямската революция през 1979 г., но последната версия – официално известна като Gasht-e Ershad – в момента е основната агенция, натоварена с прилагането на ислямския кодекс на поведение на Иран. Те започнаха да патрулират през 2006 г., за да наложат дрес кода, който също така изисква жените да носят дълги дрехи и забранява къси панталони, скъсани дънки и други дрехи, които се смятат за нескромни.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments