IPCC: Доклад за изменението на климата предупреждава за въздействията от глобалното затопляне

0
22
Изменние на климата, глобално затопляне.
Изменние на климата. Снимка: Pixabay

Нов доклад за въздействието на изменението на климата вероятно ще бъде най-тревожната оценка досега за това как повишаващите се температури засягат всяко живо същество, пише „BBC“.

Това ще бъде вторият от трите големи доклада на Междуправителствената експертна група по изменение на климата /IPCC/ и първият след срещата на върха на COP26 през ноември. Учени и официални лица ще публикуват своите заключения на 28 февруари. Проучването ще се съсредоточи в голяма степен върху регионалните въздействия, както и върху градовете и крайбрежните общности.

IPCC извършва тези широкомащабни прегледи на най-новите изследвания за затоплянето на всеки 6 или 7 години от името на правителствата. Този набор от 3 е техният шести доклад за оценка. Изследователите са сформирани в три работни групи, които разглеждат фундаменталната наука, мащаба на въздействията и вариантите за справяне с проблема.

За много големите градове и развиващите се страни докладът ще подчертае, че справянето с изменението на климата не е свързано с намаляване на емисиите и достигане до нетната нула някъде в бъдещето, а за справяне с много по-краткосрочни заплахи. Марк Уотс, изпълнителен директор на групата C40, мрежа от около 100 големи града, които си сътрудничат за справяне с изменението на климата, заяви:

„Винаги непосредственото в това, което има предимство. Така че, ако трябва да се справите с голям приток на мигранти или масивно наводнение, това е мястото, където фокусът ще бъде отправен.“

И допълни:

„В глобалния юг в момента наистина няма никакви фондове за градска климатична програма. От съществуващите, почти никой от тях не е свързан с адаптация. Всички те се опитват да накарат бедните страни, които имат относително ниски емисии, да намалят техните емисии, а не за адаптиране към въздействията, които вече усещат.

Под чадъра на IPCC, учените, работещи по доклада, които всички доброволно участват в тази работа, преглеждат и пишат хиляди статии, за да обобщят последните открития. След това те се срещат с правителствени служители, за да прегледат своите констатации ред по ред и след постигане на консенсус се публикува кратко резюме на техните констатации. Проучването също така ще очертае ключови „повратни точки“, които вероятно ще бъдат преодолени със затоплянето на света – някои от които са необратими като разпадането на ледената покривка на Гренландия.

Докладът ще разгледа и някои от технологичните решения за изменението на климата, но вероятно ще бъде доста пренебрегващ усилията за управление на слънчевата радиация или дори за отстраняване на въглеродния диоксид от атмосферата.

Като цяло документът ще има много по-широк фокус от само науката за това какво можем да направим по отношение на изменението на климата.

Адаптация в действие

Дом на повече от 24 милиона, Лагос в Нигерия е най-населеният град в Африка – но е и този, който е изключително уязвим от наводнения и повишаване на морското равнище. Ситуацията се влошава заради проблема с боклука и отпадъците, които се събират в каналите и реките. Справянето с този проблем може да бъде от ключово значение за подпомагане на града да се справи с промените, причинени от променящия се климат. Марк Уотс коментира:

„Едно от нещата, които трябва да се променят в Лагос, за да се намали това въздействие от наводненията, всъщност е да се овладее системата за управление на отпадъците. Подкрепящото инвестиране в града, за да получат жителите наистина силно събиране на битови отпадъци, правилно събиране на домакинствата и правилното им третиране, ще реши две неща наведнъж.

„Докладът ще говори повече за социалната справедливост и ще казва повече за устойчивото развитие. Говори се за местни и традиционни знания, а не само за публикувана западна наука“, каза д-р Стивън Корнелиус от WWF. Той допълни:

„Това е за въздействията върху хората и природата, рисковете, пред които са изправени, както и ограниченията на адаптацията.

Борба за думи

Но докато учени и служители се срещат виртуално, за да изложат последните подробности, се разрасна борба за използването на ключова фраза в текста. От години развиващите се страни се опитват да накарат по-богатия свят да отговори в рамките на преговорите на ООН за климата на въпроса за „загубите и щетите“. Те определят израза като означаващ въздействието на изменението на климата, към което страните не могат да се адаптират, включително тежки метеорологични условия като големи бури, но също така и бавно настъпващи събития като повишаване на морското равнище или опустиняването. По-богатите страни отдавна се противопоставят на концепцията, опасявайки се, че могат да бъдат държани правно и финансово отговорни в продължение на векове за смущенията, причинени от историческите емисии на въглероден диоксид. В резултат на това този въпрос се превърна в изключително разделящ политически въпрос в рамките на глобалните преговори за климата.

В този нов доклад учените от IPCC се стремят да използват леко изменена версия на термина, като говорят за „загуби и щети“, които според тях имат различно, по-малко политическо значение. Но служители от няколко по-богати правителства, присъстващи на сесията за одобрение, възразиха, като изразиха опасенията си, че ако идеята се появи в ключов доклад, тя ще даде подкрепа на онези страни, които искат „загубите и щетите“ да бъдат основен приоритет за международните преговори.

В крайна сметка този доклад ще подчертае спешността – че ако се предприемат бързи действия за намаляване на парниковите газове и се увеличат разходите за подпомагане на хората да се адаптират към изменението на климата, тогава най-лошите рискове могат да бъдат избегнати.

„Но тази надежда трябва да се съпоставя с реалността на политиката“, смята съпредседателят проф. Ханс-Ото Пьортнер. По думите му:

„Едно ключово послание излезе от предишните доклади – политическата воля, по отношение на действията в областта на климата, е пречката за устойчиво бъдеще.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments