Инж. Славеев: Самолетите ще защитават и урбанизираната територия на страната от градушки

0
229
Самолети
Снимка: Министерство на земеделието, храните и горите

Изпълнителният директор на ИА „Борба с градушките“ инж. Ваньо Славеев съобщи, че самолетите ще защитават и урбанизираната територия на страната от градушки. По време на официалното стартиране на пилотния проект за самолетен способ за градозащита на летището в Горна Оряховица, той коментира още, че с ракетния способ ще бъде обхваната общо 52 млн. дка обработваема и необработваема земеделска площ, населени места и т. н.

„Противоградова защита с трите самолета обхваща незащитени с ракетен способ територии от Плевен до Черно море и от река Дунав до Стара планина, които са над 30 млн. дка. и включват обработваема земя, трайни насаждения и смесено земеползване. При него се използват палки със сребърен йодид, закрепени към крилата и всеки самолет може да носи до 72 такива. Самолетите и командният пункт за ръководене на операциите по активни въздействия са локализирани на летище Горна Оряховица.“, коментираха експертите по време на брифинга.

Самолети
Снимка: Министерство на земеделието, храните и горите

Проектът е на стойност 5 млн. лева. Трите самолета се пилотират от 12 пилота. Пилотният проект за България стартира в края на изминалата седмица и се очаква да приключи в началото на октомври. След това предстои да бъде извършен анализ за дейността на самолетния способ. От старта му на 14 май досега са обработени 23 градоопасни клетки и са използвани 612 палки.

Инж. Славеев посочи, че страни като Австрия, Германия и Аржентина използват само самолетния способ за борба с градушките. По думите му, той е много по-евтин от ракетния.

„Със самолетите се впръсква сребърен йодид в градоопасния облак, който е с кристална структура. Целта е изкуствените зародиши и естествените такива да разпределят водата в облака, която замръзва върху тях. Така градовите зърна стават повече, но с по-малки размери и падайки надолу се стопяват до дъждовни капки“, каза още инж. Славеев, като уточни, че ефективността при него е 60%, а при защитата с ракети тя е 80%.

Брифинг
Снимка: Министерство на земеделието, храните и горите

На събитието присъства и директорът на ГД „Земеделие“ към Министерство на земеделието, храните и горите Николай Маринов. Той коментира падналите валежи от град през изминалата седмица. По думите му са били подадени 19 заявления за нанесени щети, а заявената площ е 1441 ха. Постаралите посеви са в областите Видин, Габрово, Монтана и Русе. В момента комисии от Областните дирекции по земеделие осъществяват проверка на място за установяване на щетите.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments