Инж. Паунова: Сигналите от граждани за ремонт на пътищата са включени в програмата на АПИ

2
51
инж. Десислава Паунова
инж. Десислава Паунова. Снимка: АПИ

„По-голямата част от сигналите, които получихме от гражданите с предложения за ремонти през 2023 г. са включени в инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ и към момента са на различни етапи.“

Това съобщи в интервю инж. Десислава Паунова, член на Управителния съвет на АПИ. От постъпилите 667 предложения 493 са за участъци от републиканската пътна мрежа, като преобладаващите са за третокласни и второкласни пътища. 174 сигнала са за участъци от общинската пътна мрежа и те ще бъдат предоставени на сдружението на общините.

Получените предложения са част от инициативата мнението на гражданите да бъде взето предвид при подготовката на инвестиционната програма за следващата година. Целта е чрез получаването на обратна връзка да се подобри процесът на планиране на дейностите за проектиране, строителство и поддържане на републиканската пътна мрежа за всяка календарна година.

Най-много са предложенията за пътищата в областите Плевен, София и Бургас, а за някои от тях вече са предприети мерки. Например за трасето Козар Белене – Левски се провежда обществена поръчка за избор за изпълнител на проектирането на основния ремонт. За друга важна отсечка – Дюлинския проход, е обявена тръжна процедура за избор на изпълнител на ремонтните работи и за строителен надзор.

В Софийска област най-много предложения – 10, са постъпили за ремонта на второкласния път София–Самоков. Сред предложените за основен ремонт пътни участъци е отсечката Вакарел – Ихтиман, за която в момента се подготвя обявяването на обществена поръчка за проектиране, а след това ще може да се проведе и за изпълнител на строително-монтажните работи и за надзор.

До края на годината планираме да разработим програмата, която ще следваме през 2023 г., посочи инж. Паунова. Тя обясни, че критериите, по които ще се определят отсечките са комплексни, но приоритет ще имат участъците, за които има готови проекти за ремонт, състоянието на трасето, регистрираните пътни инциденти по него и интензивността на движение. Относно бюджета на АПИ за следващата година инж. Паунова заяви, че се надява агенцията да разполага със средства, обезпечаващи дейностите, които трябва да се изпълнят.

Абониране
Известие от
guest
2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Дизел Център
Дизел Център
5 месеци по-рано
Дизел Център
Дизел Център
5 месеци по-рано