Инвитро процедурите са сбъдването на една мечта

0
154
Бебе
Бебе. Снимка: Pixabay

Благодарение на инвитро процедурите голяма част от двойките с репродуктивни проблеми постигат мечтата си да имат бебе. Първото инвитро дете вече е на 43 години. С тази процедура са се родили 8 милиона бебета по света. Специалистът по репродуктивна медицина доктор Сашо Райков коментира пред „NOVA“:

„Всичко зависи от индивидуалните особености на всеки случай. От голямо значение е възрастта на жената. Гинеколозите в България не са достатъчно обучени в тази област. Затова е направен специален протокол, който да им помага в тази област.“

Юлия Живкова е била на 34 години, когато е потърсила за първи път помощ за забременяване. Две години са продължили опитите и изследвания и е имала три неуспешни процедури. Акушер-гинекологът поясни, че най-напред се оценява доколко двойката е перспективна и дали има неблагоприятни фактори за зачеване. При захващане на плода има протичане на една нормална бременност, но всичко е много индивидуално, подчерта специалистът. Той обясни, че тези бебета са като новородените при нормално забременяване. Доктор Райков заяви:

„Изследванията не бива да бъдат повече от 3 месеца, а насочването към клиника за асистирана репродукция не трябва да е повече от 6 месеца. От голямо значение е възрастта на жената“.

По думите му има индивидуални особености като високо кръвно и диабет при жената, с които при изследванията трябва да се съобразят гинеколозите преди извършването на инвитрото. При запушени тръби на жената или вазектомия при мъжа е невъзможно забременяване.

Фондацията „Искам бебе“ за 14 години имат над 3000 деца. Кампанията „Ротаракт клубовете“ е основана на 08 март 2019 година. Говорителят на фондацията Мария Янева подчерта, че това е национална инициатива за трета поредна година, която представлява даване на цвете на желаещите да направят дарение за такива процедури. Кампанията спонсорира и двойки, които се нуждаят от яйцеклетка. Според Мария Янева процедурата инвитро не прави бебе, а създава семейство.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments