Инвеститорска група призова банките да определят по-строги климатични цели

0
57
Въглеродни емисии.
Въглеродни емисии. Снимка: Пиксабей

Инвеститорска група, управляващa активи в размер на 11 трилиона долара, призова банките да определят по-строги цели за ограничаване на вредните емисии преди срещата на световните лидери, насочена към ускоряване на усилията за борба с климатичните промени, съобщи „Reuters“.

Представители на групата, която включва „Pimco“, най-крупният инвеститор на облигации в света, както и най-влиятелният мениджър на активи в Обединеното кралство „Legal & General Investment Management“, заявиха, че настояват кредиторите да дадат отговорни обещания за насърчаване на декарбонизирането. Въпреки факта, че редица от най-големите световни банки вече заявиха, че имат „амбицията“ да постигнат нулева стойност на емисиите на парниковите газове до 2050 г., много от тях все още не са посочили как точно планират да го направят и продължават да финансират дейности, свързани с усиленото отделяне на вредни вещества в атмосферата.

Проблемът, с който се сблъскваме днес, е, че твърде много банки не вземат предвид потенциалните климатични щети, когато взимат решения за финансиране, а твърде много средства се влагат в дейности, свързани с интензивно отделяне на въглерод, който толкова отчаяно трябва да елиминираме.“, твърди Наташа Ландел – Милс, която ръководи „Sarasin & Partners“.

Докато САЩ се готвят да бъдат домакини на срещата на високо равнище, посветена на наболелите въпроси за климата, която ще се проведе в периода 22-23 април, инвеститорската група обяви, че настоява банките да ускорят усилията си в тази посока, включително чрез определянето на междинни цели за достигане на нулева стойност на вредните емисии до средата на века или в по-кратък срок. Според загрижените инвеститори комитетите за възнаграждения на банките също трябва да гарантират, че променливото заплащане е обвързано с постигането на целите, а сериозните климатични рискове трябва да бъдат включени в публикуваните отчети на заемодателите.

Редица банки вече заявиха, че планират да увеличат инвестициите си в областта на зелената енергия и други алтернативни дейности, които ще помогнат за прехода към нисковъглеродна икономика. Въпреки това обещание инвеститорската група твърди, че са необходими повече такива идеи, както и че разходите не трябва да се считат за компенсиращи кредитирането на други „по-мръсни“ проекти.

Важно е да се отбележи, че според инвеститорите банките също трябва да определят „строги критерии“ за отказ от финансиране на „несъответстващи“ с поставените цели дейности, които противоречат на постигането на нулева стойност на вредните емисии в много сектори и индустрии. Групата, която се състои от 35 инвеститори, осъществяваща дейността си чрез Групата на институционалните инвеститори, бореща се с климатичните промени, заяви, че е започнала дискусии с 27 от най-големите банки в света, като се очаква да разшири този списък с течение на времето.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments