Интернет платформите ще плащат авторски права

0
159
Интернет
Снимка: Европейски парламент

Творците и издателите на новини ще имат правомощието да се договарят с интернет гигантите, благодарение на постигнатото споразумение, относно правилата за авторско право, които съдържат също така гаранции за свободата на изразяване. Това съобщиха от Европейския парламент (ЕП). Следващата стъпка е то да да бъде одобрено от Съвета, Комисията по правни въпроси и на пленарна сесия на ЕП.

Постигнатото споразумение има за цел да гарантира, че правата и задълженията в закона за авторското право също се отнасят и за интернет. Сред най-засегнатите от новото законодателство ще бъдат ЮТуб, Фейсбук и Гугъл Нюс.

Законодателите се стремят интернет да остане свободно място за свободата на изразяване. Откъси от новинарски статии, следователно, ще могат да продължат да бъдат споделяни, както и „ГИФс“ и „мемес“.

Тех гигантите ще споделят възнагражденията с артисти и журналисти

Споразумението цели да засили способността носителите на права (музиканти, изпълнители и сценаристи, както и издателите на новини) да договарят по-добри сделки за възнаграждение за използването на техния труд в интернет платформите.

Запазване на свободата на изразяване

Споделянето на откъси от новини няма да ангажира правата на медийните предприятия, които са издали статията. Споразумението обаче включва разпоредби, с цел избягване на злоупотребата с това разрешение от страна на новинарски агрегатори. „Откъсите“ ще могат да продължат да се появяват в емисиите на Гугъл Нюс, например, или статия може да бъде споделяна във Фейсбук при условие, че е „много кратка“.

Качването на защитена творба с цел цитиране, критика, рецензия, карикатура, пародия или пастиш е защитено, което гарантира, че „ГИФс“ и „мемес“ ще продължат да бъдат достъпни и споделяни в онлайн платформите.

Много онлайн платформи няма да бъдат засегнати

Качването на творби в онлайн енциклопедии по некомерсиален начин, като например в Уикипедия, или платформи със софтуер с отворен код като ГитХъб, ще бъде автоматично изключено. Стартъп платформите ще се възползват от по-леки задължения отколкото по-утвърдените.

По-силни права за водене на преговори за авторите и изпълнителите

Авторите и изпълнителите ще могат да изискват допълнително възнаграждение от дистрибутора, който използва правата им, когато първоначално договореното възнаграждение е непропорционално ниско в сравнение с ползите, получени от дистрибутора.

Как тази директива променя статуквото?

Понастоящем интернет компаниите имат слаб стимул да сключват справедливи лицензионни споразумения с притежателите на права, тъй като те не се считат за отговорни за съдържанието, което техните потребители качват. Те са задължени да премахват само съдържанието, което нарушава правата, когато притежателят на права ги помоли да го направят. Това обаче е тромаво за притежателите на права и не им гарантира справедливи приходи. Отговорността на интернет компаниите ще повиши шансовете на притежателите на права (особено музиканти, изпълнители и сценаристи, както и издатели на новини и журналисти) да осигурят справедливи лицензионни споразумения, като по този начин ще получат по-справедливо възнаграждение за използването на техните произведения, експлоатирани цифрово.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments