Инспекторите от ИАРА вече ще могат да използват само палки и белезници срещу бракониерите

0
268
Белезници
Снимка: Pixabay

Служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури вече ще могат да използват само палки и белезници при задържането на бракониери. До момента те разполагаха и с кучета, шокови куршуми и усмирителни ризи. С решение на парламента от вчера обаче инспекторите от ИАРА бяха лишени от тях.

Предложението за промени в Закона за рибарството и аквакултурите е дошло от изпълнителният директор на ИАРА в Бургас доц. д-р Галин Николов. Това съобщи самият той пред Искра.бг.

„При предната промяна на закона миналата година бяхме записали, че ние можем да използваме всички помощни средства, предвидени в Закона за МВР. Сега оправихме тази грешка. Реално на нашите инспектори не им е необходимо да използват тези помощни средства. Нужни са им само белезници и палки, както и го записахме.“, аргументира се той.

Николов обясни, че, за да използват всички останали помощни средства, служителите на ИАРА трябва да са преминали обучение в Академията на МВР, каквото те не са. Изкарват курс само за спиране на автомобили, за самоотбрана, при която могат да използват палките, и ако трябва да задържат някой от нарушителите, да употребят белезниците.

„Всичко друго е превишаване на права и това, което сме коментирали с колегите от МВР е, че всичко друго не е необходимо.“, каза още той.

На въпрос на Искра.бг има ли случаи, при които бракониерите оказват съпротива при задържането им, Николов отговори утвърдително, но обясни, че те са намалели драстично.

„Променихме Наказателния кодекс и вече бракониерството е наказуемо и всеки бракониер, упражняващ тази дейност, би могъл да влезе в затвора. Това донякъде дава респект на нашите служители. Те имат повече права по отношение на задържането и вече извършват по-спокойно своята работа.“, обяви изпълнителният директор на ИАРА в Бургас.

Николов гарантира, че не е оказван натиск от страна на лица, свързани с бракониерството, за промените в закона, с които се орязват помощните средства, които могат да бъдат използвани от инспекторите.

С друго изменение, прието вчера, се разрешава риболова в тъмната част на денонощието. Но тъй като служителите на ИАРА няма да могат да следят всички водоеми, рибарите ще трябва да представят списък в кои от тях ще влизат през нощта.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments