Иновативен подход: Контрабанда на 6.5 милиона къса цигари осуетена на границата с Гърция

0
245
Контрабанда на цигари
Контрабанда на цигари. Снимка: Агенция „Митници“

В късните часове на 16 май 2024 г. митнически и полицейски служители на ГКПП Кулата извършиха една от най-големите конфискации на нелегални цигари в последните години. При съвместна акция на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция за приходите, бяха задържани 6,5 милиона къса цигари без български акцизен бандерол.

Инцидентът се разиграл по време на рутинна проверка на товарна композиция, управлявана от български гражданин. Според представените от водача документи, товарът представлявал електрическо оборудване, което се превозвало от Гърция за Литва. Митническите служители обаче насочили композицията за рентгенов контрол с мобилна рентгенова система. След анализ на изображенията били набелязани зони с нехарактерна плътност, което довело до последваща физическа проверка.

При проверката непосредствено до вратата на влекача в метална кутия, наподобяваща електрическо табло, не били установени акцизни стоки. В останалите метални шкафове обаче, митническите инспектори открили 650 кашона с цигари от различни търговски марки, скрити сред електрическото оборудване. Общо били конфискувани 6 499 000 къса цигари /324 950 кутии/.

В Районна прокуратура–Благоевград, Териториално отделение–Петрич, е постъпило съобщение от дежурен митнически инспектор в Териториална дирекция Митница София за откритото голямо количество нелегални цигари. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234, ал. 3, т. 3, вр. чл. 234, ал. 1 от НК – държане на акцизни стоки без български акцизен бандерол в големи количества.

Установено е, че товарната композиция, състояща се от влекач с полуремарке, е собственост на две български фирми. Водачът е дал показания, които в момента се проверяват от разследващите органи. Действията по разследването продължават под надзора на прокуратурата.

По данни на Агенция „Митници“ това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на ГКПП Кулата за последните две години. Конфискацията е значителен удар върху незаконната търговия с тютюневи изделия и демонстрира ефективността на съвместните усилия на различните агенции и служби в борбата с контрабандата.

Разкрита е схема за злоупотреба с еврофондове: Петима са в ареста, от които двама – регистрирани земеделци

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments