Инфлацията в Шри Ланка скочи до 70,2% през август

0
39
Инфлация
Инфлация. Снимка: Pixabay

Годишният процент на инфлация в Шри Ланка скочи до над 70% през август, докато страната се бори с най-тежката си икономическа криза от над седем десетилетия, предава „BBC“.

Официалните данни също показват, че цените на храните са се повишили с 84,6% в сравнение с предходната година. Южноазиатската страна с 22 милиона души население беше потопена във финансов и политически хаос тази година, след като се сблъска с недостиг на чуждестранна валута. Държавата не можеше да си позволи ключов внос – включително горива, торове и лекарства.

Миналия месец Централната банка на Шри Ланка заяви, че очаква инфлацията да се понижи, тъй като икономиката на страната се забави, след като достигна връх от около 70%. Официалните данни, публикувани миналата седмица, показват, че икономиката се е свила с 8,4% през трите месеца до края на август.

Преди пандемията Шри Ланка беше силно зависима от туризма за чуждестранни валути, включително щатския долар. Затварянето на границите, целящо да забави разпространението на COVID-19 обаче, отдалечи туристите и нанесе големи щети на икономиката на страната. Това, заедно с годините на лошо финансово управление, доведе до фалит на Шри Ланка по дълговете си по-рано тази година.

Шри Ланка беше изправена пред политически катаклизми през последните месеци, като президентът Готабая Раджапакса избяга в чужбина, преди да подаде оставка през юли. Това стана, след като стотици хиляди хора излязоха на улиците в протести, които често прерастваха в насилие, срещу рязкото увеличение на цените на храните и горивата.

Много жители на Шри Ланка обвиниха администрацията на Раджапакса за неправилното справяне с кризата.

Финансова помощ

По-рано този месец Шри Ланка постигна предварителна сделка с Международния валутен фонд за заем от 2,9 милиарда щатски долара (2,6 милиарда паунда). Споразумението обаче зависи от това страната да получава средства и от частни кредитори.

Във вторник Индия заяви, че е започнала преговори със Шри Ланка за преструктуриране на дълга си и заяви, че също така ще предложи дългосрочни инвестиции. Преди това Индия предостави почти 4 милиарда долара финансова помощ на своя по-малък съсед. Индия също отложи плащането на вноса от Шри Ланка за около 1,2 милиарда долара и предложи кредитна линия от 55 милиона долара за внос на торове.

Представители на правителството на Шри Ланка трябва да се срещнат с кредиторите в петък, за да обсъдят степента на икономическите проблеми на страната и да се разгледа предложение за преструктуриране на дълговете ѝ.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments