Инфлацията в Обединеното кралство скача до 41-годишен връх с впечатляващите 11,1%

0
13
Инфлация
Инфлация. Снимка: Pixabay

Покачващите се разходи за енергия доведоха инфлацията в Обединеното кралство до нов връх през октомври, последната лоша новина за икономика, която се плъзга към рецесия, пише „CNN Business“.

Годишният темп на инфлация се повиши до 11,1% през октомври спрямо 10,1% през 12-те месеца до септември, съобщиха от Националната статистическа служба на Великобритания в сряда.

Рязкото увеличение на разходите за живот е причинено от покачващите се цени на газта и електричеството, въпреки държавната гаранция за цената на енергията, която ограничава сметките за енергия до 2500 паунда за типично домакинство. Инфлацията в цените на храните се повиши до 16,4%. В изявление главният икономист на ONS Грант Фицнър подчерта:

„През последната година цените на газта са се покачили с почти 130%, докато електричеството се е повишило с около 66%.“

Цените на стоките и услугите, закупени или използвани от британските домакинства, са се увеличили с 2% между септември и октомври, според ONS. Това означава, че в рамките на един месец цените са се повишили с толкова, колкото през цялата година до юли 2021 г.

Ускоряването на инфлацията, дори когато икономиката отслабва, представлява главоблъсканица за политиците, тъй като се очаква британската икономика да пострада, тъй като Bank of England продължава да повишава разходите по заеми, за да ограничи растящите цени.

Данните от миналата седмица на ONS показаха, че икономиката на Обединеното кралство се е свила през третото тримесечие. Последната прогноза на Bank of England е рецесията да продължи през първата половина на 2024 г.

На този мрачен фон министърът на финансите на Обединеното кралство Джереми Хънт ще представи бюджета на правителството в четвъртък. Хънт вероятно ще обяви големи увеличения на данъците и съкращения на разходите в опит да намали дълга в средносрочен план.

Службата за бюджетна отговорност, фискалният надзорен орган на Обединеното кралство, се очаква да прогнозира, че по-лошите икономически перспективи ще повишат държавните заеми близо до 100 милиарда паунда през 2026-27 г. Това е със 70 милиарда британски лири (83,4 милиарда долара) повече от прогнозите през март, съобщи Financial Times тази седмица, цитирайки съюзник на Хънт.

Инвеститорите ще търсят ясен ангажимент от страна на правителството за коригиране на публичните финанси, особено след като спорният план за намаляване на данъците на бившия премиер Лиз Тръс срина паунда, разтърси пазарите на облигации и сериозно навреди на доверието в британското правителство.

Покачващите се цени във Великобритания контрастират с охлаждащата се инфлация в Съединените щати. Индексът на потребителските цени в САЩ се повиши със 7,7% за годината, приключваща през октомври, което е по-бавно темпо на увеличение от очакваното от 8% икономисти и най-ниската годишна инфлация от януари.

Инвеститорите се надяват, че облекчаването на ценовия натиск може да смекчи темпото и мащаба на повишаването на лихвените проценти от Федералния резерв – мнение, което повиши американските акции през последните дни.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments