Инфлацията в Обединеното кралство се върна на 40-годишен връх, след като цените на храните скочиха

0
15
Количка, супермаркет.
Пазарска количка. Снимка: Пиксабей

Повишаването на разходите за храна и жилища върна инфлацията в Обединеното кралство обратно до 40-годишен връх през септември, предава „CNN“. Годишният темп на инфлация се повиши до 10,1% през септември спрямо 9,9% през 12-те месеца до август, съобщиха от Националната статистическа служба днес. Това я връща към скорошния връх от юли. Повишаването на цените на храните има най-големият принос за ускоряването на инфлацията, изтъква ONS.

Връщането към двуцифрена инфлация ще бъде тревожно за централната банка на Англия, която се среща на 3 ноември, за да определи лихвените проценти. Губернаторът Андрю Бейли е на мнение, че може да е необходим „по-силен отговор“, за да се справи страната с покачването на цените.

Централната банка ще оцени нарастващия ценови натиск спрямо неотдавнашните обратни промени на правителството относно нефинансираните данъчни облекчения, което може да помогне за облекчаване на инфлацията през следващите месеци. В своя бележка от сряда икономистът по развитите пазари в холандската банка ING Джеймс Смит пише:

„Драстичното намаляване на фискалната подкрепа от новия канцлер ще се разглежда като понижаване на средносрочната инфлация и това е, от което Bank of England политиците ще се интересуват повече.“

Сега банката очаква политиците да повишат лихвените проценти с 3/4 от процентния пункт следващия месец, вместо с цял процентен пункт. Икономистите на ING смятат, че инфлацията вероятно ще достигне своя връх този месец и ще започне да намалява през 2023 г., тъй като тесните места във веригата на доставки се подобряват и потребителското търсене намалява.

Цените на енергията обаче остават голяма неизвестност, след като в понеделник Хънт съобщи, че правителството ще ограничи цените универсално само до април. По-целенасочена подкрепа след това може да предизвика нов скок в сметките за енергия за много домакинства, разпалвайки отново инфлацията през пролетта.

Goldman Sachs предупреди, че инфлацията може да скочи до 11,9% на годишна база през април от текущата си прогноза от 7,1% и „да остане по-висока през 2023 г.“, в зависимост от това какво реши да направи правителството.

Покачващите се цени идват, тъй като растежът на заплатите във Великобритания продължава да намалява. Между юни и август средното заплащане е спаднало с 2,9%, като се вземе предвид инфлацията, според ONS. Това последва спад от 3% между април и юни, което беше най-големият спад на реалните заплати от началото на записите преди повече от 20 години.

Междувременно правителството на Обединеното кралство обсъжда съкращения на публичните разходи, за да се справи с нарастващия си дълг, натрупвайки повече болка на домакинствата в труден момент.

В отговор на последните данни за инфлацията Хънт подчерта, че правителството „ще даде приоритет на помощта за най-уязвимите, като същевременно осигурява по-широка икономическа стабилност и стимулира дългосрочен растеж, който ще помогне на всички“.

Според ONS повишенията на цените през септември са били частично компенсирани от спада в цената на бензина и самолетните билети. Директорът на икономическата статистика Дарън Морган коментира:

„Въпреки че все още са с исторически висок темп, разходите, пред които са изправени фирмите, започват да нарастват по-бавно, като цените на суровия петрол всъщност падат през септември.“

Инфлацията е нарастващо главоболие за политиците в цяла Европа, която се бори с енергийна криза след нахлуването на Русия в Украйна. Покачващите се разходи за енергия и растящите цени на храните доведоха до годишната инфлация в еврозоната до 9,9% през септември спрямо 9,1% през август, съобщи Евростат в сряда.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments