Инфекционист: Ваксината трябва да ни предпази от заболяване, такава за съжаление няма в момента

0
30
Ваксинация
Ваксинация. Снимка: Pixabay

Ваксината трябва да предпазва от заболяване, такава препарати за съжаление няма в момента, заяви проф. Георги Попов, експерт по инфекциозни болести. По думите му тези, които в момента са на пазара са се компрометирали. Той коментира пред „БНР“:

„И това е така, защото наличните в света ваксини не са срещу целия щам на COVID. Наличните в България са създадени срещу „Уханския вариант“. Говори се, че има създадена нова ваксина срещу „Омикрон“, но тя все още не е достигнала в България.

Инфекционистът уточни, че ваксините не предпазват на 100%, но са вариант за защита при възрастните. Той се надява да бъдат създадени друг тип имунизационни препарати – дълготрайни, мултифакторни, които с една инжекция да предпазват от настоящите и бъдещите варианти на COVID-19. Проф. Попов посочи:

Заболяването е стръмно покачващо се, но лечимо и смятам, че ще се справим с тази вълна. Сред най-ефективните медикаменти за лечение на вируса са моноклоналните антитела, ремдесивир.“

По думите на експерта у нас може за кратък период от време да има недостиг на някои от лекарства, но според него Министерство на здравеопазването реагира бързо на този проблем. Проф. Попов разясни, че в момента заразени с „Омикрон“ са предимно млади хора и деца, при което лечението е предимно амбулаторно. Той предупреди, че тестовете за новия щам дават много погрешна информация.

Проф. Попов очаква COVID пандемията да отмине, защото като всеки вирус ще мутира и в едни момент ще отслабне и ще се самоунищожи.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments