Инфекционист: Очаква се COVID-19 да е активен още година и половина

0
166
Коронавирус
Коронавирус. Снимка: ВМА, Facebook

Инфекционистът от пловдивската болница „Свети Георги“ д-р Марияна Стойчева обяви, че според последните проучвания се очаква коронавирусът да бъде активен още около година и половина. Тя обясни пред „bTV“, че в момента постъпват в болница хора, които са в много тежко състояние. Тя каза, че инфекцията извежда извън контрол придружаващите заболявания като диабет, проблеми с белия дроб или с бъбреците. Затова голяма част от хората загиват.

Към момента в „Свети Георги“ има 104 легла за пациенти с COVID-19. По думите на д-р Стойчева са били оставени много малко за пациенти с други заболявания, защото тя беше категорична, че нито хепатитите, нито менингитът са спрели.

По нейните думи ако болница „Свети Мина“ беше превърната в такава за лечение изцяло на коронавирус, това е щяло да облекчи положението, но все пак „Свети Георги“ е най-голямото здравно заведение в града под тепетата. До момента оттам са минали 900 пациенти с COVID-19.

Д-р Стойчева съобщи, че непрекъснато се обсъждат варианти за разкриването на нови легла. Сега са започнали да функционират още 37.

Според д-р Стойчева инфекцията не нараства като количество и не протича по-леко. Тя лично няма подобни наблюдения. Напротив, броят на хоспитализираните постоянно расте. А в болница се взимат само пациенти, които не са леко болни. Става въпрос за хора, които се нуждаят от дихателна реанимация, тоест от кислородна терапия и такива с придружаващи заболявания, които са декомпенсирани.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments