Инфекционист: Антителата след COVID-19 не пазят напълно от повторно заразяване

0
202
COVID-19
COVID-19. Снимка: Pixabay

Антителата след преболедуване на COVID-19 не пазят напълно от повторно заразяване. Това обяви пред „NOVA“ инфекционистът д-р Трифон Вълков.

Според него колкото повече ваксини получат одобрение, толкова по-добре ще бъде за намаляване на разпространението на коронавирусната инфекция. Той подчерта, че става въпрос за препарати, които не са били направени вчера и се прилагат в много държави.

Д-р Вълков коментира и опасността от новите варианти на COVID-19, като каза, че в България много рядко се прави секвениране. Тоест не се изследва често с какъв щам е заразен даденият болен от коронавирус.

По неговите думи мутирането е нещо напълно нормално за вирусите. Но това със сигурност ще усложни ситуацията с пандемията. За щастие за момента няма данни, че новите щамове са по-смъртоносни. Той изрази надежда това да остане така.

Д-р Вълков говори и за вероятността от образуване на тромби след поставяне на ваксината на „AstraZeneca“. Според данните, които изнесе, в Германия с този препарат са били имунизирани до момента 1,6 милиона души. От тях 13 са получили подобен страничен ефект от ваксината. В четири от случаите изходът е бил фатален.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments