Импийчмънт срещу Тръмп: Сенатът не успя да събере нужното мнозинство

0
85
Доналд Тръмп
Снимка: Pixabay

Американският сенат не успя да събере подкрепата на мнозинството от две трети, необходимо за осъждането на бившия президент Доналд Тръмп по обвинение в подбуждане към протестни действия, които доведоха до щурмуването на Капитолия на 6 януари. Сенаторите гласуваха с 57 гласа „за“ срещу 43 „против“, включително седем републиканци, които гласуваха в полза на осъждането на Тръмп. Въпреки това не достигнаха 10 гласа това да се осъществи, предаде „BBC“.

След оправдателната си присъда, Тръмп публикува изявление, в което обяви процеса като „най-големият лов на вещици в историята на страната“. Както е известно, това е вторият път, в който бившият лидер е обект на импийчмънт. Ако вината на Тръмп беше доказана, Сенатът щеше да има правото да гласува в полза на забраната той да се кандидатира отново за държавна длъжност в бъдеще.

След гласуването старшият републиканец в Конгреса, сенатор Мич Макконъл заяви, че Тръмп е „отговорен“ за нападението над Капитолия, като нарече развоя на процеса „позорно снемане от отговорност“. Неотдавна той гласува против присъдата, като заяви, че е противоконституционно това да се случва сега, когато Тръмп вече не е президент. Макконъл обаче предупреди, че лидерът все още може да носи отговорност за действията си в съда.

Междувременно президентът Джо Байдън заяви: „Въпреки че окончателното гласуване не доведе до осъдителна присъда, същността на обвинението е неоспорима. Тази тъжна глава от нашата история ни напомни, че демокрацията е „крехка“ и че тя винаги трябва да се защитава. Също така, че ние винаги трябва да бъдем бдителни, както и че насилието и екстремизмът нямат място в Америка. Всеки един от нас като американски гражданин има дълг и отговорност към страната, особено лидерите, които трябва да защитават истината и да опровергават лъжите.“

Седемте републиканци, които гласуваха в полза на осъждането на Тръмп, бяха Лиза Мурковски, Сюзън Колинс, Бен Сасе, Бил Касиди, Ричард Бър, Мит Ромни и Пат Тоуми. Аргументирайки решението си, Колинс обясни, че „подчинявайки интересите на страната на собствените си егоистични интереси Тръмп носи сериозна отговорност за щурма в Капитолия“.

Какво се случи в събота?

В заключителните си думи депутатите от Демократичната камара на представителите, назначени да контролират процеса чрез Сената, предупредиха, че оправдаването на Тръмп крие опасности за САЩ.

Адвокатът на Тръмп, Майкъл ван дер Вейн обаче, нарече съдебното производство „шоу“, подчертавайки, че демократите са „обсебени“ от идеята за импийчмънт срещу бившия президент. „Този импийчмънт беше пълен фарс от началото до края. Целият „спектакъл“ не беше нищо друго освен упорито преследване на идеята за една дългогодишна политическа вендета срещу Тръмп от страна на опозиционната партия.“

Самият Тръмп заяви, че досега нито един президент никога не е преживявал подобно нещо, както и че движението, което цели да направи Америка отново велика, току-що е започнало.

Защо Сенатът не изслуша свидетели?

Първоначално сенаторите гласуваха в полза на предложение за даване на лични показания, което обаче щеше да забави процеса по осъждане. Въпреки това след спешни консултации по темата депутатите промениха решението си, за да избегнат забавяне, обявявайки, че се допускат само писмени изявления.

Решението за промяната дойде след обсъждане на един телефонен разговор между бившия президент на САЩ и високопоставения републиканец Кевин Маккарти в разгара на протестите. Републиканският член на Камарата на представителите Хайме Ерера-Бойтлер заяви, че един ден Маккарти й е споделил за обаждането. Тя разкри, че Маккарти е призовал Тръмп да потуши напрежението, но той погрешно е обвинил за това левите активисти, известни като движението „Антифа“.

Маккарти опроверга тези думи и каза на Тръмп, че това е дело на негови привърженици. Тогава, по думи на Маккарти, президентът е казал: „Е, Кевин, предполагам, че тези хора са по-разстроени от изборите, отколкото Вие.“, заяви тя.

Въпросното изявление на конгресмена Ерера-Бойтлер също беше прието в писмена форма.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments