Имотна сага в странджанско село: Разрушени постройки и съдебни дела са само част от спор между животновъди

0
1715
Постройки в спорния имот
Постройки в спорния имот. Снимка: Искра.бг

Животновъди от странджанското село Ново Паничарево, община Приморско, влизат в спор за пасища. Конфликтът им се е разраснал след като са били разрушени кошари, преместени са овце и са нарязани цистерни. Един срещу друг в съдебната зала се изправят Тодор Димитров и Йосиф Костов.  По казуса са започнати около 6-7 съдебни дела.

Тодор Димитров е потомствен животновъд и отглежда над 500 броя овце в местността „Високата нива“ на землището в селото. Той и родителите му – Мильо и Радка Димитрови обитават пасищата от над 30 години. Те изкарват на паша овцете си в техния и в съседни имоти, а вечер ги прибират в кошарите. Построените кошари са били закупени от овцевъдите през 1994 година за 9164 лева, но без земята под тях. Тодор и семейството му не са наемали през годините пасищата и не са плащали наем за ползването им.

Йосиф Костов отглежда крави и наема през лятото на 2020 година горепосочения имот, в който се разполага стопанството на Димитрови. Впоследствие той е закупил и е придобил с нотариален акт част от пасищата. Животновъдът предприема действия за отстраняването на кошарите и инвентара на овцефермата, като наемател на обекта. Впоследствие спорът между двете фамилии преминава в съда.

Докато текат делата Йосиф е унищожил земеделска техника и принуждава Тодор да се премести от спорната земя. Причината за действията му са, че животните на Димитрови унищожават и изяждат растителността в наетия от него имот. Това е довело до възникналите неприятности между двамата фермери, които се познават от години.

От редакцията на Искра.бг решихме да проучим казуса и да го разгледаме от всички възможни страни. Първоначално се свързахме с Тодор Димитров, който сподели:

Йосиф дойде миналата година с някакви документи от община Приморско и ни каза: „Тази кашла е моя“. Той поиска 10 000 лева, за да може да ползваме имота до април 2020 година, но ние си наехме адвокат, защото не искахме да му дадем парите. След като не се махнахме от имота, той започна да събаря кошарите и да ни реже цистерните. Йосиф ни каза, че частен съдебен изпълнител му е дал правото да го направи, без да са прекратени делата.

Тодор уточни, че има документ само за закупуването на постройките на кошарите, но през годините на никой не са плащали наем. Той каза, че в момента си е преместил овцете в друг животновъден обект в село Ясна поляна. Мъжът обясни, че цялата им земеделска техника се намира още в спорния имот. Димитров посочи:

Ние сме в този имот от 1994 година. Искаме да се върнем там, където сме били толкова много години.“

Йосиф Костов от своя страна разказа, че е започнал да наема земя през 2008 година, за да може да развива стопанска дейност. По неговите думи в землището са се разполагали семейство Димитрови, като не са плащали на никой за нищо. Той разясни, че почти всичката земя в този район е наета и за нея се плаща наем на собствениците й. Мъжът твърди:

Всички животновъди се страхуват да наемат земи, където фамилията Димитрови се разпорежда и единствено там са ощетените собственици, защото хората не искат да наемат там земя.

Йосиф посочи, че всеки животновъд може да подаде заявление в Община Приморско до 10 март 2022 г. и да си наеме земя. Той обясни, че Общината сформира комисия, разглежда заявленията и ги одобрява. Животновъдът уточни:

Когато взех спорните имоти в цялата Община Приморско са постъпили две заявления – едното е от мен, другото е от Бейджан от Ясна поляна. Двете заявления са в различни землища и при назначаването на Комисията, двете молби са удовлетворени на 100%, защото никой друг не е искал земя. Пасищата в Приморско са много скъпи – 22 лева. На година грубо към Общината плащам наем около 3 000 лева. Тодор Димитров чак тази година има заявление с входящ номер за наемане на земя и Общината им е предоставила исканите от тях терени. Няма как да им се даде нещо, което не са искали да платят и да вземат.

Костов уточни, че сем. Димитрови са добри животновъди, но проблемът при тях е, че не искат да си плащат за ползването на имотите. Той твърди, че е предупреждавал Тодор и семейството му още преди 5 години да си наемат земя. Мъжът посочи:

Те не наемат земя, а отглеждат над 500 животни системно в чужди земи. Тъй като аз съм наел земята, основно е в нашите пасища. Проблемът не е, където са техните кошари, а е там, че животните им пашуват в мои земи. Това ме принуди да съборя кошарите им. Животните им пасат в наетите от мен земи. Аз плащам наеми, а те си спестяват тези пари и си гледат животните в земята, която аз съм платил. Не става с хубавото и 5 години ходене по институциите – полиция, Община, Прокуратура, и предприех други действия. Няма власт в България, която да спре тази фамилия. Институциите не обръщат внимание на един съвестен платец.“

Костов уточни, че миналата година е наел и имотите под кошарите на Тодор. След което се е стигнало до изпълнително дело, изпълнителен лист и съдия изпълнител, който е уведомил сем. Димитрови да освободят имотите.

Йосиф твърди, че ЧСИ Ивелина Божилова го е въвела в имотите. По изпълнително дело №20218000400800 е бил изготвен протокол за принудително отнемане на недвижим имот – придаване на държане. Цитираме част от документа, написан от частния съдебен изпълнител Божилова:

С оглед извършените действия и направените констатации, предвид факта, че длъжниците – Милко Димитров и Радка Димитрова не са го изпълнили доброволно, пристъпих към принудителни действия като: Принудително отнех от Милко Димитров и Радка Димитрова, държането върху поземлен имот във „Високата нива“ /съгласно изпълнителен лист и скици на ДГКК/ в землището на Ново Паничарево и предадох държането на същите на Йосиф Костов. Държането се предава без имотите да са освободени от движимите вещи, които са изоставени и не се носи отговорност за същите. Предвид направеното изявление, че овцете в края на дена ще се приберат в кошарите, г-н Тодор Димитров и адвокат Драгнев, като качеството на пълномощник на Милко Димитров, са предупредени, че влизане на овцете в процесните имоти е самоволно възразяване на държавата, за което носят съответната отговорност.

От редакцията потърсихме за коментар и Ивелина Божилова. Тя отговори:

Няма как да дадем информация по делото. Информация по делото и данни по делото е защитена информация и няма как да я дадем на външни лица.

Адвокатът на Тодор Димитров – Ненчо Драгнев посочи:

ЧСИ-то твърди в протокола си за въвеждане на Йосиф във владения, че заварените вещи са изоставени и според нея са движими. За мене същите са недвижими, защото същите са трайно прикрепени към земята и не могат да се преместят без да бъдат разрушени, това е определението на закона. Те не бяха изоставени, тъй като се владееха и се държаха от Тодор. За изоставени вещи никой не пуска 5 сигнала на 112.

Свързахме се и с представител на полицията – Иван Панайотов от Приморско. Причината е заради подаваните многобройни сигнали от страна на Тодор към органите на реда. По думите на животновъда те са били заради действията на Йосиф, но реакция от страна на униформените е нямало. Панайотов каза:

Ако е свързано със служебна необходимост и във връзка с работата ни, която работим, не съм упълномощен да давам отговори по исково-съдебни дела.“

За коментар по казуса решихме се обърнахме и към инж.-агроном Атанас Желязков, който е бил технически ръководител на обект в близост до кошарите на Мильо и семейството му. Той твърди, че те са вкарвали и са изпускали животните си в чуждите землища. Агрономът каза, че е пускал дори жалба срещу тях заради набезите на овцете им. Мъжът обясни:

Мильо беше особняк човек. Животните му правеха доста поражения върху насажденията. От Общината преди години ходеха да му казват, че трябва да си плаща, за да може да си ползва земите.

Имотната сага скандализира цяло Ново Паничарево с това, че Тодор Димитров иска да запази овцефермата си, а Йосиф Костов да ползва наетата земя. Делата продължават, напрежението между двете фамилии расте, а от редакцията на Искра.бг ще продължим да следим казуса.

Очакваме вашите снимки и сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments