„Има такъв народ“ се отказа от отлагането на гласуването по пощата

0
76
Гласуване
Снимка: Pixabay

„Има такъв народ“ се отказа гласуването по пощата да бъде отложено. Днес ново предложение беше внесено от трима депутати от партията на Слави Трифонов – Тошко Йорданов, Ива Митева и Виктория Василева. Само ден по-рано от ИТН входираха изменение между първо и второ четене на законопроекта за Изборния кодекс, в което се предвиждаше гласуването по пощата да бъде въведено експериментално за президентските избори и вотът от него да не се зачита, предаде „DarikNews“.

В момента Комисията по правни въпроси в Народното събрание обсъжда на второ четене промените в изборните правила. Останалите пет законопроекта – на ГЕРБ-СДС, два на „Демократична България“ и два на „Изправи се! Мутри вън!“ изобщо не стигнаха до гласуване в пленарната зала. Този на „Има такъв народ“ пък беше подкрепен от цели 210 депутати на първо четене. Само един от ГЕРБ гласува „въздържал се“.

Проектът на „Има такъв народ“ предвижда да отпаднат ограниченията за избирателните секции в чужбина. Освен това ще бъде създаден нов избирателен район „Чужбина“. Ще има изцяло машинно гласуване в големите секции. Предвижда се и видеоизлъчване и видеозаснемане в избирателните секции, както и в изчислителния център.

Освен това от партията на Слави Трифонов предлагат още да бъде записано, че пропорционалната избирателна система ще действа само до следващите редовни парламентарни избори.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments