Има риск от второ свлачище и епидемия от болести в Папуа-Нова Гвинея

0
26
Свлачище
Свлачище. Снимка: Pixabay

Властите в Папуа-Нова Гвинея се опасяват, че на мястото на унищожителното бедствие може да се стигне до второ свлачище и епидемия от болести заради водните потоци и телата на загиналите, лежащи под тоновете отломки, които затрупаха едно село, заяви по-рано днес служител на ООН.

 Огромна маса от камъни, пръст и разцепени дървета опустоши село Ямбали (провинция Енга), разположено в отдалечените планински райони на южната част на Тихия океан, когато в петък се откъсна масивна част от варовиков склон, припомня „Associated Press“. Серхан Актопрак, ръководител на мисията на Международната организация по миграция в Папуа Нова Гвинея, обясни, че обилните дъждове са допринесли значително за инцидента. Агенцията на ООН разполага със служители на мястото на инцидента в провинция Енга, които помагат за оказването на помощ на близо 1600 разселени хора. По оценки на агенцията 670 местни жители са загинали, докато правителството на Папуа Нова Гвинея е заявило пред ООН, че според него над 2000 души са били затрупани живи. Вчера от развалините са били извадени пет тела.

„Има опасения, че може да се случи още едно свлачище, като вероятно 8000 души ще трябва да бъдат евакуирани,“, сподели Актопрак пред „Associated Press“.

Сцените, показващи селяни, които копаят с голи ръце през калните отломки в търсене на останките на своите близки, потресоха силно целия свят.

„Най-големият ми страх в момента е, че труповете се разлагат, водата тече, а това ще създаде сериозни рискове от заразни болести,“, казва още служителят на агенцията. Екипът му изрази тези опасения по време на виртуална среща с участието на представители на националните и международните служби за справяне с бедствията, проведена рано тази сутрин. Предупреждението беше отправено точно в момент, когато се очакваше скоро на мястото да пристигнат геотехнически експерти, оборудвани с тежка техника за извънредни случаи.

В неделя правителството на Папуа-Нова Гвинея официално призова ООН да окаже допълнителна помощ и да координира приноса на отделните държави. В рамките на днешния ден е планирано посещение на австралийски екип за реакция при бедствия в Папуа Нова Гвинея, която е най-близката съседка на Австралия. Предстои да бъде изготвена подробна оценка на геоложките опасности, както и да бъдат използвани безпилотни самолети, които ще помогнат за картографирането на мястото.

„Тяхната конкретна роля ще да помогнат за извършването на геотехническо наблюдение, за да се установи нивото на свличане на земни маси, нестабилността на земята там, като разбира се ще извършат и някои дейности, свързани с идентифицирането на местата, където има тела на затрупани хора,“, обясни австралийският министър на земеделието Мъри Уат.

Австралийският министър за тихоокеанския регион Пат Конрой заяви, че правителството ще предостави и дългосрочна логистична подкрепа за разчистване на отломките, идентифициране на жертвите и подпомагане на разселените хора. Правителството обяви първоначален, че ще бъде отпуснат първоначален пакет от помощи в размер на 2,5 милиона австралийски долара (1,7 милиона щатски долара).

Очакваше се скоро да пристигне и специално оборудване, използвано от военните сили на Папуа Нова Гвинея, което щеше да бъде доставено от град Лае, разположен на 400 км на изток, съобщи Джъстин Макмахон, ръководител на хуманитарната агенция „CARE International“.

Свлачището е затрупала 200-метров участък от главната магистрала на провинцията. Магистралата вече е била разчистена, съобщиха високопоставени лица от провинция Енга по-рано днес.

Папуа-Нова Гвинея е многообразна развиваща се страна, в която се говорят 800 езика, а населението наброява 10 милиона души, които се препитават предимно със земеделие.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments