Има промяна в програмата за контрол на COVID във фермите за норки

0
97
Норка. Снимка: Pixabay.
Норка. Снимка: Pixabay.

Очаква се днес да станат ясни резултатите от проверката на фермата за норки в Старозагорско. Това обяви преди дни служебният министър на земеделието Христо Бозуков пред журналисти.

Петя Алтимирска от Сдружение „Кампании и активизъм за животните в индустрията“ /КАЖИ/ коментира пред „БНР“, че не са участвали в съвместна проверка с Министерство на земеделието във фермата за норки в Старозагорско, тъй като не са били допуснати от собствениците. Припомняме, че именно от Организацията подадох сигнал за нередности.

„Собственикът на фермата Ангел Ангелов е издал заповед да не бъдем допуснати като НПО. Това означава, че не можем да осъществим обществения контрол, който по право като организация имаме от закона. Заповедта не я видяхме дори. Оправдаха се с епидемичната обстановка на думи. Със сигурност обаче това, което не беше правилно е, че МЗХГ или Агенцията по храните не се застъпиха за правото ни на обществен контрол.“

Алтимирска сподели съмнението си, че ще ги допуснат до предстояща проверка. От контрола се очаква да бъде изяснена дейността на този бизнес – дали е легален, първо на базата на документацията. От организацията питат още: „Спазен ли Законът за биоразнообразието, как е допуснато у нас да се отглежда вид, който не фигурира в нормативната ни база, от друга страна изискванията за самите животновъдни обекти спазени ли са?“

Важно е да се посочи, че няма разписани правила и нормативен акт, според които като организация, която може да упражнява обществен контрол, дали имат право да дават предписания, добави тя. Алтимирска предположи, че няма да им дадат възможност да издават такива. По думите й преди седмици е изменена програмата за контрол и надзор на COVID във фермите за норки. Програмата е била създадена за опазване на норките от заразата с вируса.

„Сега се оказа, че през ноември миналата година е променена и вместо тестове да се правят всяка седмица на животните, Агенцията по храните отменя ежеседмичните тестове за вируса и се дава възможност единствено на собственика да преценява кога да тества животните. Ние разбрахме затова преди седмица. Това е много опасно за всички нас“, коментира още тя и даде за пример, че вече в редица страни фермите за норки се затварят, именно зарази опасността от разпространението на COVID.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments