Има ли тайна коалиция с ГЕРБ в Общински съвет-Бургас и кой участва в нея?

0
172
Тайна коалиция
Илюстративна снимка

Вчера в Бургас започнаха обсъжданията за Бюджет 2024 между общински съветници и местната администрация. Както Искра.бг писа, дискусията бе инициирана от управляващото мнозинство на ГЕРБ, а нея не бяха поканени представители на опозиционните партии „Средна европейска класа“ /СЕК/, „Продължаваме Промяната-Демократична България“ /ПП-ДБ/, Възраждане“ и БСП.

Според обяснението на председателя на Общински съвет-Бургас Михаил Хаджиянев целта е била мнозинството, което подкрепя местната администрация и кмета Димитър Николов, да се запознае докъде е стигнала бюджетната процедура.

Междувременно Искра.бг получи информация, че на тайната среща са били поканени съветници от „Български възход“, „Има такъв народ“, „Левицата“, „Бургазлии“, КОД и ДПС. Това автоматично поставя на дневен ред един много важен въпрос – изброените партии и коалиции част от мнозинството ли са и имат ли те тайна коалиция с ГЕРБ, за която бургазлии не знаят? Трудно може да се намери друго обяснение за въпросната избирателна пропускливост, според която определени политически формации са получили покана, а други не.

Това не е първи намек за приятелските отношения между ГЕРБ и другите политически формации в местния парламент на Бургас. Индикации в тази посока дойдоха още с назначаването на определени съветници от уж опозиционни партии, на постовете на заместник-кметове в Община Бургас. Това постави под съмнение на кого са верни техните партии – на своите избиратели или на новите си партньори във властта?

Именно от тази гледна точка присъствието на гореизброените партии и коалиции на снощното обсъждане не би трябвало да е изненада за хората, които са запознати с политическия живот в Бургас. По-скоро недоумение донякъде буди липсата на покана към съветниците от ПП-ДБ и БСП. При първите има някои кадри, за които може да се каже, че са в доста добри отношения с ГЕРБ, докато БСП винаги е била известна с това, че е изключително адаптивна и успява умело да се нагоди спрямо политическата ситуация и силните на деня.

Гражданите на Бургас имат всички причини да бъдат притеснени за бъдещето на града, тъй като, ако такава тайна коалиция наистина е сформирана, то това би опорочило прозрачността и демократичния процес в най-важния управленски орган на града. Една такава формация на теория би имала пълната власт да обслужва свои лични интереси, пренебрегвайки обществените, като в същото време не подлежи на контрол, осигурявайки си пълно мнозинство по некоректен начин.

Важно да е да припомним, че обсъждането и приемането на годишния бюджет е сред най-важните ходове за бъдещето на всяка една община, тъй като това е основният инструмент за постигане на стратегически цели през следващите 12 месеца. Именно този документ е финансовият план, в който се определят очакваните приходи и разходи за годината и балансът между тях. 

Само след няколко седмици Бюджет 2024 на Община Бургас ще бъде официално гласуван и приет от местния парламент. На теория това трябва да се случи след дълги и открити дебати между партиите, които са получили доверието на бургазлии при последните избори, за да може крайният продукт да бъде задоволителен за всички граждани. В случая има реална опасност тези процедури да бъдат прескочени, след като опозицията е стопена до минимум, а нейният глас е заглушен.

Общински съвет-Бургас, в този си състав, все още е твърде млад и тепърва ще покаже с действията си и бездействията си дали е заслужил доверието на своите избиратели. В конкретния случай за Искра.бг е важно бургазлии да имат представа по какъв начин и с какви средства се взимат важни за бъдещето на града решения, за да могат да бъдат критични и обективни в качеството си на избиратели след четири години.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments