Има ли ръст на безработицата заради „Зеления сертификат“?

0
4
Ресторант
Снимка: Pixabay

По официални данни на Министерството на труда и социалната политика няма ръст на безработицата у нас заради „Зеления сертификат“. Но работодателите казват пред „БНТ“ нещо съвсем различно. Поля Спасова, която управлява верига заведения в Пловдив, съобщи, че има 12 молби за напускане само от четвъртък насам. Според нея причината е в краткото време от обявяването на рестрикциите до влизането им в сила.

Спасова е категорична, че става въпрос за млади хора, които са залети от много различна информация и те няма как за толкова кратък период от време да вземат решение дали да се ваксинират, или не. Тя дори съобщи, че вече има затворен обект, защото от седем служители петима не са съгласни да се тестват на всеки два дни.

В Русе пък от общо 169 души в социалните домове са ваксинирани 40%. Зам.-кметът каза, че е бил изготвен график, защото има недостиг на хора.

В Шумен всеки трябва да отделя по 5 лева на ден от заплатата си, за да може да стигне до работното си място, ако не е имунизиран. Председателят на Регионалната лекарска колегия на БЛС обясни, че това утежнява особено много най-вече медицинските сестри и санитарите.

Очаквано от Министерството на труда и социалната политика не виждат проблем в тази ситуация. Според тях въпреки всички доводи против в тази ситуация било допустимо да се ограничават права на гражданите. Те цитират решения на Европейския съд по правата на човека и на Върховния административен съд в тази посока.

На хората, които не желаят да се ваксинират или постоянно да се подлагат на тестване, им остава единствено да се договорят със своя работодател да излязат в платен или неплатен годишен отпуск. Но ако това е практически възможно.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments