Има ли причина за ужасяващите форми на безхаберие?

0
415
Летящата Козила Ерато. Снимка: Личен архив
Летящата Козила Ерато. Снимка: Личен архив

Току що прочетох, че в дом за пълнолетни лица с деменция в с. Горско Косово за една година са регистрирани 24 смъртни случая при общ капацитет от 60 човека.

Бил открит и човек с декубитални рани, необгрижен от 4 дни поради липса на сестра.
Била и нарушена Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание.

А администрацията на дома била отделена с решетка от настанените, които пък имали един единствен душ. 57 човека, един душ.

И тук иде въпросът за препятствията в живота, както и за мъчителната смърт, предшествана от безкрайно трудно битие.

Имало ли го е това в човешката история? Имало го е, разбира се. Имало е войни, оцеляване, преселници, висока детска смъртност, болести и изоставени възрастни хора.

Днес живеем прекрасен исторически период и количеството живи хора го доказва, както и тяхната възраст, но точно в такива времена подобни абсурдни случаи изпъкват най-силно.

Какво налага в исторически, икономически и всякакъв план да съществува дом с безпомощни хора, които умират в мъки? Има ли и една причина за това? Има ли война, геноцид, иго, бедност, унищожена реколта, мор по хората, чума?

Има ли причина да няма вода в Перник? Има ли причина за ужасяващите форми на безхаберие?

Има. И тя се казва корупция.

Не знам какво си представяте, когато мислите за корупцията. Аз не си представям доволни, богати простаци, които с грухтящ смях да си разменят пачки, а много хора като нас, които не получават нито лев под масата.

Представям си хиляди направени услуги за без пари само да се подмажеш. Хиляди грехове, натрупани без никой да ти ги е искал. Хиляди неподадени сигнали, хиляди затваряния на очите.

Представям си мързел, безхаберие и най-вече липса на себеуважение.

Че ти ако не се уважаваш, как ще уважаваш другия. Че теб ако никой никога не те е обичал, не те е прегръщал – ти пръв ще сложиш решетка да се пазиш от тия, дето умират целите в рани, а после ще си вземеш заплатата и ще се прибереш.

После си представям как има едни хора към съответната община, които също знаят какво става в дома, после има едни хора от прилежащото населено място – обикновени хора, които също знаят, после има едни хора в министерствата, които са напълно наясно какво става с тия домове в национален мащаб.

И всички се прибират вкъщи, след като са се възнаградили със законните си заплати. И без да си разменят нито лев подкуп, всички са си стиснали ръцете, че ще я караме така.

Това е корупция.

Онова с пачките под масата има логика. Има идея. Някой иска да си купи нова кола и измисля схема.

Това тук няма логика. Основава се на жестокост, инертност и липса на всякакво себеуважение, че в твое лично присъствие, докато дишаш, докато ставаш и лягаш, докато това е твоя работа, едни хора умират от декубитални рани или от каквото умират в адски мъки зад решетките.

И преди да се възмутим кой какво отвратително същество е, а ние колко сме хубави – не сме. Има там няколко човека, дето си скъсват задниците да се борят с неправдите. Останалите сме смешници.

П.П. Една основателна забележка беше направена. Да започнем с хората, които са изоставили своите близки в тези домове. И не е проблем, че са ги оставили – аз също бих искала да бъда оставена в дом, ако съм в такова положение, не да измъчвам хората около себе си. Проблемът е, че са ги оставили при тези условия.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от