Има ли начин безплатно да се освободи закопчан със скоба автомобил?

4
3042
Снимка: Искра.бг
Снимка: Искра.бг

Паркирате колата си на Синя зона, но ви поставят скоба, защото контрольор е установил, че не е платено за престоя. Как най-бързо и евтино може да си освободите колата? Отговор: Чрез телефонно обаждане до подходящия човек!

От години витаят слухове за различни „схеми“, свързани със Синята зона: имало списъци на определени номера на автомобили, които не се проверяват; вдигнати от „паяк“ коли се освобождават под предлог, че са на хора с увреждания; по-големите „връзкари“ директно позвънявали и колата бивала освободена. Съществували и други начини нарушител да се отърве безнаказано – със съдействието на подходящия човек. Дали наистина е така обикновените бургазлии могат само да гадаят, докато стриктно спазват правилата за паркиране на Синя зона.

Гражданин, пожелал анонимност, изпрати сигнал до Искра.бг, в който описва целия случай:

„На 8 май на улица „Цар Асен“ в Бургас поставят скоба на лек автомобил с регистрационен номер А098***, който е управляван от жена. След известно време идват служители на Община Бургас, отговарящи за Синята зона и откопчават скобата без жената да заплати нужната такса.“

На 28 май отново закопчават въпросното превозно средство, но този път човекът заснема видео как поставят скобата:

Според него колата за пореден път е освободена по същия начин и коментира, че вероятно жената се обажда на неин познат в общината, оправяйки й проблема бързо и безплатно.

От редакцията на Искра.бг се свързахме с г-н Андрей Рунчев, който е управител на ОП „Транспорт“ – Бургас. Разказахме за подадения сигнал и г-н Рунчев заяви, че ще извърши проверка по случаите.

Проверката установила, че жената е закупила талон за паркиране на Синя зона, но и в двата случая, поради някаква причина, не го е поставила на видно място в автомобила. Минава контрольор и отчита, че не е платено за престоя и „закопчават“ автомобила със скоба. Дамата се обажда, пристигат служителите, показва закупения талон и от човешка гледна точка й махат скобата без да бъде санкционирана. Два пъти.

Информация за въпросните талони може да се намери на следния интернет адрес, а ето това представлява талон, който не е употребяван:

Снимка: Искра.бг
Снимка: Искра.бг

Община Бургас ще извърши ли по-обстойна проверка на случаите, защото един път да сгрешиш е допустимо, но два пъти по един и същ начин е съмнително? Ще се предприемат ли мерки за ограничаване на автомобилите, които са освобождавани „от човешка гледна точка“ и да се направи регистър на случаите?

Гражданинът има съмнения за още няколко автомобила, които не са проверявани от контрольорите и при нужда ще предостави техните регистрационни номера, но иска да е сигурен, че ще има адекватни действия, а не всичко да бъде потулено.

Подателят на сигнала разказа, че от няколко дни жената не паркирала автомобила си на синята зона, а в частен двор. Съвпадение или пък не, но това се случва след разговора ни с г-н Рунчев.

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest

4 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Жоро
Жоро
4 години по-рано

Много ясно че има такаеа пралтика за силно наши хора!

Нормално
Нормално
4 години по-рано

Не се случва за първи път

Hhhhhhh
Hhhhhhh
4 години по-рано

Искам да попитам „анонимния“ брадат и очилат адвокат, дали си плаща съвестно синята зона ? Тия билетчета на touareg-a дали винаги са редовни,а ?

Кисьова
Кисьова
4 години по-рано

Този Андрей Рунчев е такава шматка