Има ли млади хора в Бургас и как може да бъде решена демографската криза?

11
4145
Бургас, море, лято, жега, мост
Бургас. Снимка: Искра.бг

Има ли млади хора в Бургас и как се справя градът с демографската криза, от която страда цяла Европа? По тези въпроси дебатираха повече от половин час общинските съветници по време на днешната сесия на местния парламент, на която като първа точка бе приета Програмата за демографско развитие на Община Бургас.

Съветниците от различните политически сили изразиха разнопосочни мнения за това колко сериозен е проблемът в момента и мерките, които трябва да се вземат, за да бъде решен той.

Като основен акцент бе изтъкната липсата на млади хора във възраст между 19 и 24 години, които избират Бургас като място за живот и образование. Съветниците се обединиха около тезата, че демографската криза, изразява се в по-висока смъртност и по-ниска раждаемост, засяга не само Бургас и България, но и цяла Европа.

По време на дискусиите бе припомнено, че Община Бургас има програми за насърчаване на раждаемостта, инвитро процедури, еднократно насърчаване на раждаемостта и приемни семейства, но те сякаш не дават достатъчно задоволителен резултат.

Според общинският съветник Манол Тодоров в града има достатъчно хора над 25 години, които търсят жилища и създават семейства в града, но липсват такива, които да избират да учат в бургаските университети. Неговият колега Стоян Грозев допълни, че Бургас дори се разраства, но много от подрастващите решават да го напуснат.

Те бяха контриран от Калояна Живкова, която цитира статистика, според която в университета „Проф. д-р Асен Златаров“ през новата учебна година се очакват рекорден брой студенти, сред които дори има такива от София, Пловдив и Варна. По думите ѝ това е първа крачка в посока на обръщане на тенденцията на напускане на младите бургазлии към другите големи градове в страната.

Антонио Душепеев напомни, че програмата на Община Бургас е част от националната програма и нейният основен акцент е поставен върху създаването на деца. По думите му в световен мащаб са дадени са милиарди долари в тази посока, без почти никакъв резултат. Според него данните показват, че ситуацията в Бургас е по-добра в сравнение с много други градове и региони в страната.

В дебата се включи и кметът на Бургас Димитър Николов, който изрази задоволство, че общинските съветници са толкова активни по тази важна тема.

„Страната ни в момента е пред катастрофа. Ако не се вземат някакви мерки, печалната статистика ще се увеличава всяка година. С тази програма вие развързвате ръцете на администрацията и ни вменявате всеки похарчен лев да има акцент по отношение на демографията.“

По думите му програмата ще позволи темата да се превърне във водеща за града, което на практика означава, че всеки един изпълнен проект ще съдържа в себе си и този акцент. По този начин фирмите, които използват общински ресурс, ще трябва да стимулира процеса на привличане на млади хора

Той допълни, че Бургас трябва да бъде град, в който хората искат да живеят, да учат, да се лекуват и да прекарват свободното си време. По думите му, ако Общината изпълни заложените мерки, тази тенденцията може да бъде пречупена и минусът да стане плюс. 

Абониране
Известие от
guest

11 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Цико
Цико
7 месеци по-рано

В Бургас има хора, но през лятото. В края на септември главните улици „Александровска“ и „Богориди“ са празни след 19:00 часа и приличат повече на Припят. Хората, които са напуснали Бургас, много обичат да се прибират тук на почивка, но когато тя свърши, бързат да се върнат в градовете, където получават по-големи заплати. Докато цените са като в София, а заплатите са като във Видин, няма как да бъде решена демографската криза.

Йоан
Йоан
7 месеци по-рано
Reply to  Цико

А това лято даже и хора нямаше – предишни години не можеш да се разминеш от навалиците по Богориди. Личи си как този сезон е супер слаб. Действително почти няма хора между 20 и 30 години в града, защото няма какво да ги задържи тук.

Милена
Милена
7 месеци по-рано

Младите и интелигентни бургазлии бягат към София и чужбина, а липсите се запълват от Айтос, Карнобат и Руен, които в най-добрия случай работят като маникюристки и автомонтьори. С тези заплати и възможност за развитие никой амбициозен човек няма желание да остане в Бургас.

Димитър
Димитър
7 месеци по-рано

Няма образование, никакво, в повечето квартали е пълно с малолетни гаменчета и примадони, които са на цигари и други опойващи вещества, пълно е с казина, и новото строителство, което не позволява да има зелени площи и междублокови пространства, съсипва и без това правилното подрастване на младите хора! Та тези деца, дори и да пораснат те нямат никаква трудова заетост, не знаят какво е да се работи и да се изкарват пари, а и се деморализират още повече от алчното и експлоатационното поведение на работодателите в Бургас – ако могат ще те изцедят и накрая нищо няма да ти дадат, само… Прочети още »

Анелия
Анелия
7 месеци по-рано

Проблемът е, че в Бургас няма нищо, което да задържи интереса на младите след завършване на гимназия. Всички се пренасочват към Варна, София или другите по-големи градове на България. В което образованието е на по-високо ниво! Много отиват и в чужбина. За жалост дори след завършване на висшето си образование, не се завръщат да практикуват и живеят в Бургас…

Елронд
Елронд
7 месеци по-рано
Reply to  Анелия

Е, все пак отвориха филиал на СУ с религия и теология, така че поне попове ще произвеждаме 😀

гларус
гларус
7 месеци по-рано

В Бургас липсват места за работа, за учене, за лечение и за нощен живот. Иначе е много хубаво 😃

Роксана
Роксана
7 месеци по-рано

Младите хора бягат от Бургас,защото нямат добре платена работа.Бургас е на 14 място в страната по размер на възнагражденията на работещите.

Том Бомбадил
Том Бомбадил
7 месеци по-рано
Reply to  Роксана

Тази статистика не е за града, а за цялата област

Иван Нейков
Иван Нейков
7 месеци по-рано

РАБОТА ТРЯБВА! РАБОТААААА

Дидка
Дидка
7 месеци по-рано

Ако има работа хората няма да бягат от града и кризи няма да има!