Има ли готовност Северна Македония за промяна в работата на съвместната историческа комисия?

0
33
Знаме на Северна Македония
Знаме на Северна Македония. Снимка: Pixabay

Има ли напредък в работата на съвместната историческа комисия между България и Северна Македония? Този въпрос е особено актуален след проведената поредна среща в Скопие. В дневния й ред бяха учебниците по история. Те засягат периода на Средновековието. Обсъждано е и евентуалното общо честване на Гоце Делчев.

Съпредседателят на комисията проф. Ангел Димитров съобщи пред „БНТ“, че отново нищо не се е случило на тази среща. За него това е сигнал за цялостните нагласи и за атмосферата, в която работи въпросният орган. Той е категоричен, че спокойно може да се каже, че към настоящия момент няма никакви признаци за промяна.

Освен това заседанието е било проведено в момент, в който опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ отново се е обявила за провеждането на референдум. Тя настоява на него гражданите да се произнесат по подписания с България Договор за приятелство и добросъседство.

Проф. Димитров разкри, че някои от неговите колеги от комисията от македонска страна открито са споделили, че са подложени на натиск и заплахи, ако има някаква промяна в тяхната позиция. Това говорело за обществената атмосфера и показвало ясно какво се случва на практика в Северна Македония.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments