Има или няма проблем с канализацията в Средец?

0
304
Изграждане на канализация в Средец - Архив
Изграждане на канализация в Средец. Снимка: Община Средец, Архив

Тръбите в Средец не се почистват, става затлачване и оттам се връща в домовете, коментира инж. Живка Маврова, която осъществява инвеститорски контрол в Общината за „БНР“. И уточни:

„90% от гражданите на Средец към тази битова канализация са включили и дъждовните води. Финансирането е само за битова канализация… В петте години на гаранция проектът подлежи на мониторинг от страна на Министерството на околната среда и водите. Спрямо заданието проектът е изпълнен.“

След почистването на тръбите от наноси проблем вече няма, смята инж. Маврова.

Припомняме, че преди броени дни беше изпратен сигнал към програма „Хоризонт“, в който се съобщаваше, че след проекта за 11 милиона лева, който беше финансиран от ОП „Околна среда“ за доизграждане на канализацията в Средец, къщите в най-ниската част на града се наводняват при всеки по-обилен дъжд. От шахтите на улиците вместо дъждовна се излива фекална вода. Проблемът продължава вече 6 години.

Първото наводнение на ул. „Петко Д. Петков“, която се намира в най-ниската част в Средец, е станало 20 дена, след като са били положени канализационните тръби. Мрежата се стопанисва от ВиК. Оттам твърдят, че не е редно те да извършват ремонт на един за тях неуспешно реализиран проект. Говорителят на дружеството Димитър Гюров коментира:

„При нас няма нито една подадена жалба. Проектът не е наш, фирмата изпълнител трябва да поеме ремонта. Ние си вършим нашата работа.“

От екоминистерството определят жалбите на гражданите като „неправилни, необосновани и некореспондиращи с реалните факти“. Докато Иван Узунов, който от години алармира за проблемите на ул. „Петко Д. Петков“ отбелязва, че те не са заради затлачени от наноси тръби, а поради проектиран неправилно проект.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments