Има готов проект на закон, който да улесни възстановяването на архитектурни паметници

0
116
министър на културата Боил Банов
Снимка: Министерство на културата, Архив

От Столична община са подготвили проект за промени в закони, целящи да улеснят процедурата по принудителен ремонт на сгради, които са паметници на културата, съобщи зам.-кметът на София Тодор Чобанов за „Нова телевизия“. По думите му текстовете ще бъдат дадени на националното сдружение на общините и депутатите от комисията по култура в парламента, за да ги придвижат към приемане, ако ги одобрят.

Новите текстове ще дадат по-лесен и гъвкав механизъм на общините да изискват ремонт на сгради, които са архитектурни паметници или да го започнат те, ако собствениците не реагират, обясни Чобанов. Той уточни, че сред основните промени са отпадане на изискването да бъдат наложени три наказания на собствениците, преди да се реагира. Ще се даде и възможност на кметовете да обжалват даването и отнемането на статут на сгради, като паметници на културата.

„От началото на моят мандат проблемите със сградите търсят решението си всеки ден. Когато нещо е изоставено половин век, не може да бъде оправено за 5 дни. Има безхаберие и безстопанственост. Огромна част от тези архитектурни паметници се намират в ръцете на частни собственици. Те трябва да бъдат мотивирани да оправят своите сгради. Това е сложен процес. Ние сме тези, които ги провокираме да правят съответните необходими ремонти, но собственикът е този, който трябва да вземе решение да ремонтира собствеността си“, коментира от своя страна и министъртът на културата Боил Банов.

По думите на културния министър Банов въпросът със сградите – паметници на културата неминуемо ще се реши трайно. Той повтори тезата си от пресконференцията вчера, дадена след доклад на Сметната палата, че решението на проблеми от 50 години няма как да стане за пет месеца. Според него решението на проблема се крие в дигитализацията. Той допълни, че в помещение на първия етаж на министерство на културата ще бъде създадено модерно хранилище, където ще се събере целият архив, свързан със сградите-паметници на културата. До него ще има свободен достъп.

„Трябва да има съвместна работа на държавата с общините. Опитваме се да направим модерно хранилище, в което да бъде събран целият архив за състоянието на сградите. Заедно с дигитализацията това ще реши много проблеми“, смята Банов.

Според него друга стъпка в посока по-ефективна работа е преместването на работещите в Националния институт за недвижимо културно наследство в сградата на Министерството на културата.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments