Илиян Василев за рокадите във властта: Нулева толерантност към „чужди тела“ в системата на задкулисието!

0
75
Илиян Василев
Илиян Василев. Снимка: Ilian Vassilev, Facebook

Смята на шефа на митниците и на главния секретар показва нулева толерантност в системата на задкулисието. Това написа в свой коментар в социалната мрежа Facebook анализаторът Илиян Василев. Публикуваме неговия анализ без редакторска намеса:

„Смяната на шефа на митниците и на главния секретар показва нулевата степен на толератност към „чужди“ тела в системата на задкулисието и наивността на надеждите на някои от ППДБ, които си мислят, че като имаш възможността да говориш с Пеевски или Борисов като с „нормални“ хора можеш да промениш Системата. Съответно да направиш компромиси.

Това, което още не се разбира, че и ББ и Пеевски, макар и на високо в йерархията на Системата, не са в състояние да я променят без риск за собственото си оцеляване, включително физическо. Ситуацията е като при туморите – веднъж тръгнат ли метастази и не можеш да ги върнеш.

Единствената възможно терапия е ножът – и тоталното и безусловно отрицание. Ще кажете, да, но в следващия Парламент пак ще трябва да работим с тях. Отново погрешна теза и тя започва от думата „Трябва“. Поради каква причина „трябва“, след като краткият период на сглобката ви показа, че има мощни сили на задкулисието, които няма да позволят нито Промяна, нито Реформа. В задкулисието има зони на относителна автономност и взаимозависимост – това е типичната система на мафията – мрежа, а йерархията е само по отношение на непристъпването в зоните на влияние.

Да, Борисов и Пеевски отстраниха Гешев, както могат да отстранят и Сарафов, по целесъобразност, като фасада на готовност за промяна, но никога няма да променят съдебната система, защото всякаква форма на контрол, извън техните непублични канали за контрол и влияние биха унищожили способността им да управляват България зад кадър. За това и демокрацията и изборите у нас не произвеждат нова енергия. Какво и да решим на 9 юни – на 10 юни Пеевски, да същият този политик, рекордьор по непопулярност, ще може да натисне каквото си иска копче и в ГЕРБ, в правителство, в МВР, в службите, в съдебната система и да накаже всеки победил на изборите..

За това още от сега трябва да е ясно, че у нас няма избор между ГЕРБ и ДПС от една страна и ППДБ от друга, а между всички тези видими и невидими метастази на Задкулисието – през политическите им представители – всички срещу ППДБ и гражданското обществото.

Завършвам с две много важни уточнения – виждате, че ГЕРБ и ДПС /ИТН и Възраждане са беквокали, а БСП вътрешна опозиция в задкулисието/ работят много професионално, като подменят действителността през пиар с виртуална реалност, в която всички са маскари, но ППДБ най-много. Те получават консултантски съвети от руски и други международни специализирани експерти в хибридни предизборни кампании. Имат пари, плащат. Но най-вече имат системност, градена от години.

Докато нашите реформатори, от времето на Иван Костов, така и не успяха да изградят устойчиви мрежи на взаимодействие и взаимопомощ на реформистките и демократични сили. За това погнат ли медиите с тякакъв компромат или полуистина активна фигура на ППДБ и ….. го оставят да се спасява по единично. Ами ако има нещо? И го оставят на медийните касапи. Помня Мустафа Емин – приложиха най-високите морални и надморални рицарски стандарти за да отлъчат по време на брутално груби удари под кръста.

Съзнанието, че ако те нападнат, утре твоите ще те защитят, играе ключова роля за сцеплението вътре във всяка група, партия, обединение. Тук всички лидери от ППДБ могат само да си водят записки по начина, по който задкулисието защитава своите. Не твърдя, че прегрешили не трябва да понесат заслуженото, а че не трябва да хвърлят под автобуса своите при първата медийна кампания и манипулация. Има съд.

Ситуацията е точно като 2016-17 година – Москва държи ББ и ДП и им нареди ППДБ да бъдат изолирани от реално влияние и тежест в българския политически живот, за да може България да последва примера на Словакия и Унгария. Разликата е, че там Орбан, Фицо и Пелегрини открито заявиха своите проруски позиции. У нас, Борисов и Пеевски, ще гарнират промяната в курса, за да запазят корупционния си модел, с обилна „атлантическа“ реторика. Реално България буквално за няколко седмици, след като стана ясно, че пада правителството на Денков, се върнахме към нуата – всички руски компании, агенти на влияние, получиха сигнал, че се връща положението както при служебните правителства на Радев – виждате, вече той представлява страната на висши форуми. Подписа указ за главния секретар и веднага „своето“.

Ето, открива се изключителна ниша, защото Пеевски има проблем в ДПС, не го приемат и в Турция. Защо ППДБ не отворят врати за българските мюсюлмани? Борисов вече го прави, при това по договорка с Пеевски, за да не отидат тези гласове към ППДБ.

Изобщо крайно време е да се осъзнае, че има нужда от нови послания, от нови лица, и най-вече осъзнаване на факта, че идват съдбоносни избори. В страната има огромна енергия за промяна към по-добро, която чака да бъда изразена и отразена.“

Александър Дунчев: Едно списъче на гостите на Вълка в ДЛС Искър разкрива как се управлява цялата държава

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments