Илиян Василев: Българската демокрация има нужда от изчистване от корупцията и олигархизма!

0
85
Илиян Василев
Илиян Василев. Снимка: Facebook

Българската демокрация има нужда от изчистване от корупцията и олигархизма. Това написа в свой коментар в социалната мрежа Facebook анализаторът Илиян Василев.

Той разкри, че натискът от различни посолства да бъде одобрено правителството на малцинството на ГЕРБ-СДС е бил безпрецедентен. И то на фона на това, че Делян Пеевски е един от санкционираните по „Магнитски“. И още:

„Ажиотажът сред някой търговски камари и посолства в полза на съставянето на правителство с мандата на ГЕРБ преминава червената линия на нормалната институционална/посолска рутина, при която партньорите просто искат редовно правителство, без да му гледат състава, мотивите, политиците.

Като един от основателите на Българската Международна Бизнес Асоциация, предвестника на сегашния КРИБ – да ви кажа, това е прецедент – никога не сме се намесвали в партийно-политическия живот, с простото обяснение – сред членовете на организациите има хора с различни политически и идеологически възгледи, обединява ни само идеята за просперитета на България и по-добри условия за бизнес. Другото е личен избор.

Подобно късогледство е трудно за обяснение, още по-малко за оправдание.

Възприемането на позициите на ГЕРБ и ДПС, че за всичко са виновни /по Борисовски/ ППДБ, заради лоша комуникация, заради слаби резултати. Разбирам, че двамата корпурентни предлагат милиарди сделки с български публични средства, но българската демокрация има нужда от базисно оздравяване и изчистване на вирусите на корупцията и олигархизма, които са тапа и върху развитието на страната и нейната сигурност.

Голяма част от недъзите на българската демокрация са заложени в онова споразумение между Луканов и Запада, което легитимира модела на управление на страната, който лиши милиони българи от шанс да реализират своите мечти, и през бедността ги превърна в основен носител на автократичен режим по руски модел, стъпващ върху тоталния контрол на служби, върху репресии и грабеж на публични средства.

Да задам прост въпрос – колко печели каузата на НАТО и ЕС у нас, ако неин медиен носител е Пеевски? Ако не знаят отговора да видят данните за популярността на членството в двата съюза и прокремълските настроения у нас през последните 15 години, през което лицето на България бе фалшивият евроатлантизъм на Борисов и Пеевски.

Самата дума евроатлантизъм, заради злоупотребата с нея именно от двамата корпулентни в българската политика, загуби огромна част от своята привлекателност. Цялата държава, нейните ресурси са впрегнати в изпиране на имиджа на корупционно-олигархичната схема в България пред партньорите ни. Нима не знаят, че главната цел на неизбраното правителство на ББ и ДП, е да обслужи частните интереси на Пеевски.

Да искаш правителство на сиамските политици Борисов и Пеевски, символи на несбъднатия български възход, на управление през бедност, на българската пленена държава, на пленено правосъдие, въплътено във вота срещу комисията за Нотариуса и Еврото, реализирали най-значителния за целия преход проруски грандкорупционен проект – Турски проект, доказателство за което са и имената в проектокабинета, доказани министри на окрадените пари, и да търсиш вината в липсата на подкрепа от ППДБ – означава само едно – неспособност за ориентация и залагане на краткосрочни интереси, без оглед на дългосрочните последствия. И отдалечаване от демократичните избиратели. Действително дипломатите трябва да работят с всеки или почти с всеки политик, но няма как от едната страна да санкционираш по Магнитски Пеевски, а от друга да приемаш, че той се поправя и да подкрепяш избора на ярко партийно правителство, което са крепи от него.“

Хиляди безработни с шанс за нова работа: Какво предлага държавата?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments